Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny integrationsstrateg ska få fler att stanna i Laxå

Jessica Vidberg är ny integrationsstrateg i Laxå kommun. Hon kommer att arbeta långsiktigt med integration och målet är att få fler invånare i Laxå kommun.

Annons
Ny tjänst. Sedan den 1 januari är Jessica Vidberg ny integrationsstrateg i Laxå kommun. Hon och kommunchefen Harry Lundin hoppas på att kommunens integrationsarbete ska få fler att stanna i Laxå. Foto: Tove Svensson

Den 1 januari i år inrättade Laxå kommun en ny tjänst som integrationsstrateg.

– Vi har varit jätteduktiga på att lösa situationen med det dagliga för de nya svenskar som kommer till Laxå, men vi har saknat ett långsiktigt arbete. Vi vill att de som kommer hit ska trivas, må bra och stanna i kommunen, säger Harry Lundin, kommunchef i Laxå kommun.

Invånarantalet i Laxå kommun har ökat de två senaste åren. Just nu finns det cirka 550 nyanlända i Laxå. De flesta är asylsökande.

För att kunna arbeta långsiktigt med integration har Laxå kommun rekryterat en integrationsstrateg. Den nya tjänsten är en projektanställning på två år.

– Tjänsten finansieras av pengar från staten, säger Harry Lundin.

Jessica Vidberg har fått tjänsten. Hon har tidigare arbetat på Region Dalarna i ett integrationsprojekt. Dessförinnan har hon arbetat som mångfaldsstrateg i Faluns kommun. Jessica har en examen i socialpsykologi med inriktning mot organisation och ledarskap och en magisterexamen i utvecklingskommunikation.

– Det ska bli jättespännande och en utmaning att arbeta i Laxå. Just nu lär jag känna organisationen och under våren kommer jag att knåpa ihop en integrationsplan, säger Jessica Vidberg.

– Integrationsplanen ska visa hur vi ska få med hela Laxå kommun, näringslivet, föreningslivet och medborgarna, säger Jessica Vidberg.

Enligt Harry Lundin har Laxå kommun ett övergripande mål att minst hälften av de kommunplacerade flyktingarna väljer att bo kvar. Han påpekar att det görs mycket aktiviteter idag och att det kan göras ännu mer.

– Vi har bland annat på gång att starta en fond med 200 000 kronor dit föreningar kan ansöka om pengar. Fonden är finansierad av medel från staten, säger Harry Lundin.

En annan aktivitet för ungdomar är fritidsklubben som finns vid Centralskolan. Det är nu beslutat att fritidsklubben kommer att fortsätta.

– Den är en viktig mötesplats för ungdomar, säger Harry Lundin.

Harry Lundin och Jessica Vidberg ser positivt på kommunens integrationsarbete.

– Vi kan inte sitta still och vänta. Det här är en möjlighet för Laxå, säger Harry Lundin.

Mer läsning

Annons