Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plats för rondellkonstverket?

Den utsmyckning som var tänkt att pryda rondellen vid E20 kan istället placeras någon annanstans. Var det blir ska nu undersökas, bestämde kommunstyrelsen i torsdags.

Annons

LAXÅ. 2013 genomfördes en omröstning om vilket konstverk som skulle pryda rondellen i Laxå. Kim Fagergrens utsmyckning ”Bågar” var den som föll flest i smaken, och planen var att konstverket skulle ställas i rondellen. Därefter sa Trafikverket ifrån att det inte får vara någon konst i rondellen. Nu vill kommunen söka tillstånd att förse rondellen med markbelysning istället.

– Vi tycker ändå att det planerade konstverket ska få en plats någonstans i Laxå, säger Bo Rudolfsson, (KD), kommunstyrelsens ordförande.

På förslag från kommunstyrelseledamoten Therese Magnusson (S) ska nu möjligheten att placera konstverket någon annanstans utredas.

– Vi har bara två andra större offentliga konstverk i Laxå, dels är det laxarna på torget och ”Molnets broder” som står lite undanskymd i närheten av Dollarstore. Vi ska försöka hitta någon lämplig plats för ”Bågar”, säger Bo Rudolfsson och funderar vidare:

– Örebro kommun har ju ”Open art” och köper konstverk därifrån. Kanske kan vi ha liknande idéer för det framtida Laxå?

Han tänker sig att konsverk också ska diskuteras i den framtida visionen om Laxå Centrum 2020.

– Men det är viktigt att poängtera att Laxå centrum 2020 inte är en detaljplan, utan bara en vision och en strävan om hur centrum skulle kunna se ut.

På sammanträdet fastslogs också att klass fyra ska återstarta i Finnerödja, där sex ledamöter röstade för och fem emot.

– Elevunderlaget finns. Vi räknar med ett 20-tal elever i 1-2:an och 3-4:an 2017-2018. Dessutom är det en satsning för framtiden som öppnar för fler att flytta till Finnerödja, sa Bo Rudolfsson.

Nu ska beslutet också tas upp i kommunfullmäktige.

Nästa år utreds möjligheten att starta ett femte- och sjätte skolår i Finnerödja.

Dessutom återupptogs arbetet med ett beslut som fattades av den förra majoriteten i mars 2014: att utreda möjligheten att bygga en helt ny skola i Finnerödja.

– Då bestämdes att man skulle utreda huruvida den gamla skolan ska vara kvar eller om man ska bygga en helt ny, säger Bo Rudolfsson.

Den gamla skolan i tegel är byggd på 1950-talet och kan stå ett tag till. Dock behöver den anpassas för tillgänglighet.

– Det vi ska ta reda på vad som är mest lämpligt: att tillgänglighetsanpassa skolan eller bygga en helt ny, säger Bo Rudolfsson.

Redan den förra majoriteten var inne på samma spår. Men då var planen att bygga en ny F-3-skola. Men valet kom emellan och inget mer hände med beslutet. Men nu tas det alltså upp igen av den nya majoriteten.

Mer läsning

Annons