Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikna på nya lyan

Lägenheterna är redan uthyrda men hyresvärdarna vill gärna visa hur en helt nyrenoverad lägenhet ser ut.

Annons
Godisälskare. Förvaltare Olof Nilsson på Laxåhem visar köket i den nyrenoverade lägenheten på Skolgatan 29. Eira Stafström är förtjust i påskgodiset.

En strid ström av nyfikna besökare lockas in på Skolgatan 29 under lördagen för att titta på en trea som Laxåhem nyligen totalrenoverat. Huset är byggt i början på 1960- talet och nu är det modern standard som gäller med mjukstängande skåpluckor och lådor i köket, diskmaskin, nya innerdörrar till alla rum, ny el och jordfelsbrytare. Det finns inte längre trösklar till rummen förutom till badrummet.

– Oj vad fint, säger Gun-Britt Andersson när hon kliver in i köket.

Hon bor på andra våningen på Linnégatan men söker sedan länge en lägenhet på nedre botten.

Just den här trean på Skolgatan 29 har dock ett äldre par bestämt sig för att bo i. De har bott i huset för länge sedan innan de flyttade till en villa i Laxå. Men nu många år senare har de bestämt sig för att sälja villan och flytta tillbaka till samma hyreshus. Kul tycker Mattias Looström, vd för Laxåhem.

– Vi ordnar den här dagen tillsammans med flera andra fastighetsägare för att gemensamt visa våra boenden i Laxå. Vi vill visa upp Laxå som boendeort men också locka de som står i valet och kvalet om de ska flytta hit, säger Mattias.

Han vill också ge allmänheten chans att skapa en egen en bild av hur en hyresrätt av i dag ser ut.

– Jag tror att den bild många har är lite missvisande. Köket har till exempel samma standard som i nyproducerade lägenheter, säger han.

Nyproduktion är inget som Laxåhem satsar på, trots ett stort tryck på bostadsmarknaden. Det blir för dyrt.

Laxåhem har i dag knappt ett 20-tal lediga lägenheter och de flesta ligger i Finnerödja och Hasselfors. Det handlar i stället om att ”dammsuga” beståndet på objekt som kan byggas om till lägenheter. Exempel på detta är gårdshuset bakom Laxåhems kontor på Casselgatan som ska byggas om till två lägenheter.

– Vi har också byggt om en tandläkarmottagning på Postgatan till en stor lägenhet. Den blir klar i april. Fram till år 2020 ska vi skapa mellan 20-30 lägenheter i befintligt bestånd.

Laxås minsta privata hyresvärd är Jimbo fastigheter med ägare Jimmy Bourelius som även driver Burger King i Laxå. Företaget har 10 lägenheter men fyra av dem ägs tillsammans med Daniel Persson i D/T Fastigheter.

Några problem att få hyresgäster finns inte.

– Det är stort tryck på lägenheter och vi har en lång kölista, säger Jimmy.

På Postgatan 6B ligger en för detta skolbespisning som byggts om till två lägenheter med öppen planlösning.

– Vi renoverar själva och köper det mesta av lokala företagare. Vi konkurrerar inte med andra fastighetsägare utan vi är kolleger. Det viktigaste är att folk har ett boende i Laxå.

Jimbo Fastigheter. Jimmy Bourelius och Helen Tålsgård visar en mindre lägenhet på Postgatan som de renoverar själva.

Mer läsning

Annons