Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt grepp ska lösa läkarbristen på vårdcentraler – specialprogram för läkare utbildade utomlands

Vårdcentralerna i Laxå, Karlskoga och Degerfors samt delar av Karlskoga lasarett ska samarbeta om ett speciellt introduktionsprogram för läkare.

Annons

Tanken är att skapa en väg in i den svenska sjukvården för läkare utbildade i andra EU-länder än Sverige.

Programmet heter Pre-ST, alltså före ST-läkare.

– De får ju inte göra AT-tjänstgöring, så det här är en hjälp för dem att komma vidare, säger Gunilla Stenninger, själv distriktsläkare och samordnare för programmet.

Den 1 mars är det meningen att tre läkare ska kunna börja sitt introduktionsår, och den 1 september finns plats för nästa omgång.

– Tre läkare är så många som vi lyckats hitta handledare och rum för, säger Gunilla Stenninger.

Introduktionsåret innebär först ett halvår på en vårdcentral i västra länsdelen, där praktik varvas med föreläsningar och handledning och möjligheter att diskutera förhållanden som är specifika för svensk sjukvård. Föreläsningarna sker på Baggängens vårdcentral , men praktikläkaren kan ha en annan "hemma-vårdcentral" i Karlskoga, Laxå eller Degerfors. Att det handlar om relativt små vårdcentraler ses som en fördel för läkare i början av karriären, eftersom det ger chans till både bredd och nära ledarskap.

Sedan följer ett halvår för läkaren på olika avdelningar på lasarettet och psykiatrin inom Region Örebro län.

– Efter det börjar de sin specialisttjänstgöring, och då hoppas vi att de ska välja allmänmedicin och vilja bli distriktläkare, förhoppningsvis i västra länsdelen, säger Gunilla Stenninger.

Satsningen är extra angelägen med tanke på att flera distriktsläkare i den västra länsdelen närmar sig pension, samt att det finns relativt få ST-läkare, säger hon.

Mer läsning

Annons