Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt tak i Dammtorp

Ladugårdslängan i Dammtorp har fått nytt tak. Detta har gjorts möjligt genom en statlig satsning på hembygdsgårdarna.

Annons
Takarbete. Snickaren Jan Skoglund förklarar för antikvarien Charlott Torgén hur man arbetat med att lägga det nya taket på ladugårdslängan.

Emil och Hulda Jakobsson var de sista brukarna, 1952, av bland annat ladugårdslängan i Grytkärret.

Näste ägare, Nils Andersson i Nybacken, skänkte längan till Tiveds hembygdsförening och den flyttades och uppfördes i Dammtorp 1975.

Allt sedan dess har byggnaden skötts med varsam hand av föreningens aktiva medlemmar. Men årens väderlekar har bland annat tärt på det gamla takteglet. Därför såg hembygdsföreningen sin chans till ett förbättrat underhåll när staten specialsatsade på hembygdsgårdarna med sitt projekt, Hus med historia. En 15-miljoners satsning och hembygdsföreningarna stod i kö för att få bidrag.

– Bidraget var vår ekonomiska chans att kunna förbättra taket och lägga nytt tegel, och nu är det klart, berättar föreningens ordförande Ulla Karlsson.

Med ett stort och engagerat egenarbete tillsammans med fackkunskap av snickaren Jan Skoglund så ligger nu det nya takteglet på plats.

– Vi plockade ner teglet och rev bort det gamla underlaget. Sedan lade vi på nya pappskivor, läkt och därefter nytt tegel, berättar Jan Skoglund.

Lyfte längan

Samtidigt passade man även på att lyfta längan lite för att frigöra understockarna från marken. Arbetet har utförts efter de direktiv som bidraget krävde. Det konstaterade nyligen Charlott Torgén, bebyggelseantikvarie på Örebro läns museum som slutbesiktigade hembygdsföreningens arbete.

Även för år 2011 finns 15 miljoner i statliga me-

del avsatta för vård av hembygdsgårdarna. Återstår att se om Tiveds hembygdsförening satsar på nya bidrag för att ytterligare säkra andra byggnader till ett långsiktigt bra skick.

Mer läsning

Annons