Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Obegripligt att agerandet inte prövades”

Utredningen om vargskotten i Hasselfors lades ned av åklagaren. Men jaktledarens agerande prövades aldrig.
– Obegripligt, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annons

De första skotten avlossades vid elvatiden på förmiddagen den här torsdagen i januari. En jägare sköt två skott mot en varg, som troligen undgick att träffas.

 Två till tio minuter senare – uppgifterna varierar – smällde det på nytt. Skytten trodde att han sköt mot den varg som redan blivit beskjuten och som kunde vara skadad. Så var det inte. Det rörde sig om en annan varg. Innan jakten hade man bara funnit spår av en varg i jaktområdet. Först nu förstod jaktlaget att det hade funnits två vargar där. Eftersom jakten skulle ha stoppas direkt efter att de första skotten avlossats inleddes en brottsundersökning.

Skytt nummer två, han som dödade vargen, delgavs misstanke om grovt jaktbrott. För en dryg månad sedan beslutade åklagaren Aino Alhem att lägga ned förundersökningen. Bevisen räckte inte för att fälla mannen. Han trodde att han sköt mot ett djur som kunde vara skadat.

– Jag kan inte se att den misstänkte agerade oaktsamt eller med uppsåt, förklarade Alhem.

NA har nu tagit del av den nära 150 sidor tjocka förundersökningen. Där är alla namn överstrukna, vilket gör det svårt att ibland veta vem som säger vad och i vilket sammanhang.

Men den misstänkte berättar att han sköt mot vargen trots att den inte visade några tecken på att vara skadad. Vargen hoppade över en snödriva och ut på en väg där skytten stod. ”Det gick så snabbt och det var snabba beslut”, förklarar mannen.

Jägaren vittnar om att han inte fick några klara direktiv av jaktledaren efter att skotten mot den första vargen hade avlossats. ”Avvakta och var beredda” löd befallningen från jaktledaren. Detta bekräftas även av andra jägare och av jaktledaren själv. Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen på Svenska jägareförbundet och juristen Jens Abrahamsson på Naturvårdsverket tycker båda att ordern var oklar.

– Man ska inte skjuta om jaktledaren sagt avvakta, men det är ett vagt begrepp. Hur länge ska man avvakta till exempel? säger Abrahamsson.

Hade det varit bättre om jaktledaren sagt ”eld upphör”?

– Det hade varit klart tydligare.

Glöersen håller med om det.

– Utifrån den information som gavs kan man inte utesluta att jag också hade skjutit, säger han.

Både Glöersen och Abrahamsson understryker att det är jaktledaren som är ansvarig för jakten.

– Han har ansvar för att ge rätt information. Kan man inte lita på vad han säger fyller han ingen funktion, säger Glöersen.

I förundersökningen talar flera i jaktlaget om att det var brus och knaster i radion. Och mannen som sköt mot den första vargen säger att han inte är säker på att hans meddelande om skotten hördes i radion. En annan jägare talar om att det till en början var knäpptyst i radion efter de första skotten.

Är det jaktledarens ansvar att kommunikationsutrustningen funkar?

– Ja, och man ska inte ha större jaktområden än att radioförbindelsen fungerar, säger Gunnar Glöersen.

Han är förvånad över att jaktledarens eventuella skuld aldrig prövades.

– Det är obegripligt. Jag vill inte sätta dit honom och det är långt ifrån säkert att han skulle ha dömts, men det är ändå han som har ansvaret för att leda jakten.

– Att skytten inte skulle fällas förstod jag där-emot direkt. Jakten var inte avblåst när han sköt och det fanns en förmodad skadad varg i området.

Åklagare Aino Alhem säger att hon funderat över jaktledarens roll, men kommit fram till att han inte gjorde något fel. Hon hänvisar till jaktlagstiftningens regler för hur jägare ska bete sig när ett djur kan vara skadskjutet.

– Jaktledaren uttrycker sig som han gör eftersom han vill uppmärksamma de andra jägarna på att det kunde komma in en skadeskjuten varg i jaktområdet. I det läget har jägarna en skyldighet att avliva djuret eftersom det inte får lida i onödan.

Att det sedan visade sig vara en annan varg spelade ingen roll.

Jaktledaren säger till NA att han inte ångrar sitt agerande.

– Nej, inte med den information jag hade då. Om man däremot ser till vad som hände kanske jag skulle ha använt ett annat ordval.

– Men man ska komma ihåg att det här är en svår situation. Du står ensam ute i skogen och vet inte exakt vad som händer men måste ändå ta ett snabbt beslut.

Till en början trodde även han att han skulle bli misstänkt för brott.

– Fast jag tror inte att de hade kommit någonstans med det.

Läs mer i morgondagens NA.

Jaktförbundets Gunnar Glöersen.
Vargjakten i vintras. Tre vargar dödades i länet under licensjakten i vintras. Två vargar fälldes i trakterna kring Hällefors medan den tredje sköts i Hasselforsreviret mellan Laxå och Degerfors.

Mer läsning

Annons