Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus gav nya hyresgäster

Det verkar som om trenden har vänt för serviceboendet Björkhagen. Lördagens öppet hus gav också direkt nya hyresgäster.

Annons
Tack för mig! Karl-Ola Karlsten, från Örebro, var en av gästerna hemma hos Alf Pettersson på serviceboendet Björkhagen.

Några av de första besökarna, som också genast bokade en av de lediga lägenheterna, var 79-åriga Elsa Kajfalk, hennes son Olle Kajfalk med sambon Suzanne Andersson.

– Vi har väntat och väntat på en bostad till mamma där hon kan få mer sällskap än i dag. Så nu när vi fick veta att det fanns en här slog vi till, säger Olle Kajfalk som själv bor i Karlskoga. Han har svårt att ofta nog hälsa på Elsa i sin egen vardag och känner sig nu trygg och glad över att hon får mer hjälp och mer sällskap med aktiviteter nära.

Elsa själv då? Jo, hon ler nöjt efter en rundvisning i nya bostaden och blir extra glad när hon får höra att de ”fina flickorna” som i dag besöker henne från hemtjänsten blir de samma även efter flytten till Björkhagen.

En våning ner kan man få se en möblerad lägenhet, där 94-åriga Laxåprofilen Alf Pettersson tar emot. Han har bott på BJörkhagen i två år och trivs bra.

– Jag försöker sköta mig själv så gott det går, men får hjälp med min mededin och en del annat. Och så går jag ner varje dag och äter i matsalen, hinner Alf Pettersson berätta innan nästa bekant står på tröskeln.

För några år sedan fanns, Laxås åldrande befolkning till trots, så många som elva lägenheter på Björkhagen som stod tomma och kostade kommunen pengar. Nu är det endast ett fåtal, om äns några efter lördagens visningar.

– Björkhagen hade lite av dåligt rykte, också för att det låg vid sidan av allt annat i Laxå. Men nu har folk fått upp ögonen för att det är bra att bo här, säger Marianne Fall, ny enhetschef sedan november.

De fria turerna in till Laxå centrum har återinförts, så att de boende kan åka in ett par gånger i veckan för ”torghäng” och butiksbesök i centrum. Det har gjort det mer attraktivt att bo på Björkhagen, ihop med de aktiviteter som erbjuds.

Och de är många, när man lyssnar till Carina Holmberg, undersköterska och ”lekledare” som varit Björkhagen trogen i 26 år och följt boendet i såväl uppgång som nedgång.

– Trädgården och gymmet blev ett riktigt lyft för Björkhagen. Jag slår också vakt om de sociala bitarna. Vi kör allt från gräsmatteboule, bingo, snusdosebowling och filmvisningar. Det behöver inte alla gånger vara så märkvärdiga saker. De äldre uppskattar allt vi kan erbjuda dem, säger Carina som i lördags minglade bland både gamla och nya Björkhagenbesökare.

Politiker från social- och omsorgsnämnden fanns också på plats, och de gladde sig självklart åt att Björkhagen blivit bättre omtyckt.

– Flytten av individ- och familjeomsorgen har också frigjort fler lägenheter här, säger Rickard Nygren (M).

Samtal. Från vänster Ulla Ek och Tage Karlsson, undersköterskan Carina Holmberg och enhetschef Marianne Fall.

Mer läsning

Annons