Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill ha kvar byskolorna

Oppositionspartierna vill behålla Hasselfors skola och Finnerödja skola.
– Vi kommer inte att spara så mycket pengar som behövs. Men långsiktigt tror jag att kommunen kommer att vinna på det, säger Ivonny Larsson (C).

Annons
Ivonny Larsson (C).

Under flera års tid har politikerna i barn- och utbildningsnämnden diskuterat Laxå kommuns framtida skolorganisation. Men ännu har inget konkret förslag lagts fram till beslut.

Bjuder in till möten

– Den situation vi har i dag är ett problem som man har sett under lång tid. Man borde ha börjat jobba med detta tidigare, säger Ivonny Larsson (C).

Nästa vecka, den 24 oktober, bjuder oppositionspartierna i ”Ett bättre Laxå” in kommuninvånarna till ett möte i Kunskapens hus. Då kommer bland annat den framtida skolorganisationen att diskuteras. I ett pressmeddelande skriver de ”om vi skall byta organisation inför skolåret 2012/13 bör beslut fattas före jul”.

Förutsättning för barnfamiljer

Oppositionspartierna värnar om att Finnerödja skola och Hasselfors skola ska få finnas kvar. Partierna menar att skolorna är en förutsättning för att barnfamiljer ska kunna leva och bo på mindre orter. Och att de små orterna är viktiga för att hela kommunen ska kunna utvecklas.

– Vi vill hålla hela kommunen levande. Vi väljer att försöka ha kvar skolorna i ytterområdena så länge som möjligt, säger Ivonny Larsson.

Därmed sker den stora förändringen i Laxå tätort.

– Vi vill absolut inte bygga en ny skola i tätorten, det innebär bara ännu mer skulder, säger Ivonny Larsson.

I stället förespråkar hon att Kanalskolans elever och lärare antingen ska få vara kvar på Centralskolan eller flyttas till Saltängsskolan.

– Så som det ser ut i dag kan man fördela mellan de två skolorna. Exakt hur organisationen ska se ut, gällande klasser och lärare, får tjänstemännen titta på.

Kommunen bjuder in

I november bjuder kommunen in till informationsmöten om Laxå kommuns framtida skolorganisation. Då kommer politiska företrädare, kommunchef Ronny Johansson, verksamhetschef inom barn- och utbildning Margaretha Zetterlund och ansvarig rektor att finnas på plats.

Informationsmötena är måndagen den 7 november i Hasselfors, den 8 november i Finnerödja och den 9 november i Laxå.

Mer läsning

Annons