Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienteringsklubben röjer i spåren

I vanliga fall ger sig orienterarna ut i skogen med karta och kompass, för att leta kontroller. I går gav de sig ut med röjsågar och hjälmar, och letade bensindunkar.

Annons
Gemenskap. Stojko Despotoski och Jimmy Holm tycker det är roligt att jobba ute i skogen tillsammans med sina klubbkompisar.BILD: JESSICA HENULIN

Men det främsta syftet var förstås att röja upp längs spåren så att man kan springa och åka skidor utan hinder. Laxå orienteringsklubb samlar ihop styrkorna ungefär vart tredje år för att göra en rejäl arbetsinsats och röja bort sly i kanterna.

– Vi tar alla spår, så det är ungefär en och en halv mil totalt. Jag kör bort dem till Röfors, så får de gå tillbaka. Då kan ingen smita, säger Lars-Erik Nurme.

Han visar på kartan och berättar var han har gömt bensindunkarna i skogen. Det går åt bränsle att fylla på sågarna med, för de får jobba hårt.

Även arbetarna behöver påfyllning av energi, och efter arbetspasset väntar välförtjänt grillning vid klubbstugan.

Att göra en arbetsinsats för klubben är viktigt, tycker Tomas Jansson, som ger sig iväg med en röjsåg.

– Det är både roligt att göra något tillsammans och så gör det nytta, säger han.

Stojko Despotoski är aktiv i stug- och löparsektionen, och de lägger en hel del tid under året på att sköta om klubbstugan och området runt omkring.

– Vi är här titt som tätt och jobbar. Ibland tar det en hel dag. Sist jobbade vi fem-sex timmar i sträck, det var som slavarbete! Vi glömde bort att äta. Men det är viktigt att hjälpas åt, man vill ju ge något tillbaka till klubben, säger Stojko Despotoski.

Van. Tomas Jansson kan hantera sin röjsåg. BILD: JESSICA HENULIN

Mer läsning

Annons