Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över negativ befolkningstrend

Gårdagens kommunfullmäktige i Laxå handlade mycket om Laxås framtid, och det var just Laxå kommuns årsredovisning som skapade debatt.

Annons

Årsredovisningen från 2010 godkändes enhälligt i kommunfullmäktige i går, men de ekonomiska resultaten skapade diskussioner. Trots glädje över ett överskott på cirka 2,85 miljoner kronor är situationen fortsatt allvarlig.

– Det är glädjande att se ett sådant resultat, och vi har många områden som är väldigt positiva. Skolan har till exempel visat toppresultat i rankningar och vi håller på med ett nytt Resecentrum, sa Tommy Holmqvist (S).

Oroande utveckling

Tommy uttryckte dock en oro över den negativa befolkningsutveckling som Laxå kommun sett under många år, vilket han inte var ensam om.

– Det resultat vi har i dag är oroväckande eftersom så många flyttar från kommunen. Allt större del av befolkningen är över 80 år och det är viktigt att vi gör något för att locka yngre människor också, sa Bo Rudolfsson (KD).

Även de revisorer som granskat årsredovisningen hade uttryckt ett allvar i kommunens ekonomiska utveckling, framför allt på grund av befolkningsutvecklingen. Behovet av befolkningsökning är enligt kommunen störst i åldrarna 20-40 år.

Många förslag

Det kom många förslag på hur man ska satsa på Laxå, och man pratade om vikten av att göra det långsiktigt och inte bara årsvis. Kommunikationer, marknadsföring, bra boende och en bra skola var några exempel på satsningar.

– Kommunikationer är det viktigaste, att skaffa en rörlighet. Vi är en förort till de större orterna, ingen glesbygd, sa Ylva von Scheele (M).

Mer läsning

Annons