Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orten som har järnet att tacka

Under storhetstiden fanns det två livsmedelsaffärer, kaféer, kiosker, postkontor, bank, skomakare, urmakare, järnvägsstation och värdshus i Hasselfors. I dag finns bara värdshuset kvar.
Malin Östlin gick mot strömmen och tog med sig familjen tillbaka till sin hemstad.
– Man inser i efterhand hur bra man hade det här, säger Malin.

Annons
Barnen Molly, 3,5 år, och Wiggo, 1,5 år, går på förskolan i Hasselfors. Malin hoppas att skolan ska få finnas kvar även i framtiden.

Hasselfors historia går hand i hand med brukets historia.

– Man kan i stort sätta likhetstecken mellan bruket och samhället, säger Sten-Ove Pettersson, pensionär som jobbat och bott i och kring Hasselfors hela sitt liv.

Hasselfors var centralort i Skagerhults socken och växte fram runt järnindustrin som etablerades i slutet av 1600-talet.

Inflytande av Falkenberg

När jag frågar Sten-Ove om Hasselfors historia är 1603 det första årtalet som han nämner. Då får adelsmannen Henrik von Falkenberg området, som i dag är Hasselfors med omnejd, av Karl IX som tack för trogen tjänst i en så kallad förläning. Familjen Falkenberg har sedan dess spelat en stor roll i Hasselfors historia.

1671 började Henrik Falkenbergs barnbarn Melker att använda forsen vid Hasselfors som drivkälla till en stångjärnshammare för smide. Detta var startskottet för det som sedan skulle bli Hasselfors bruk.

120 år av framgång

Hasselfors bruk AB bildades 1874 och blev en sann framgångssaga. Under bolagets dryga 120 år köper de upp flera andra bruk i trakten.

– Det är lite unikt. När bruket såldes till Assi Domän 1995 hade det aldrig sålts av, bara köpts in, säger Sten-Ove.

I närmare 100 år var alla aktieägare i Hasselfors bruk AB ättlingar till Henrik Falkenberg.

Samhället i Hasselfors blomstrade som mest på 1960- och 1970-talet, berättar Sten-Ove. Då fanns det två livsmedelsaffärer, kaféer, kiosker, postkontor, bank, skomakare, urmakare, järnvägsstation och värdshus i Hasselfors. I dag finns bara värdshuset kvar.

– Försvinner skolan också är det nästintill dödsstöten, säger Sten-Ove.

Köpte hus i december

Även om samhällsservicen har blivit sämre i Hasselfors så ser invånarna ortens många fördelar. Efter nio år har Malin Östlin flyttat hem till Hasselfors igen.

Malin växte upp i Hasselfors och har sina föräldrar, sin bror och gamla barndomskompisar här. När hon var 19 år flyttade hon till Örebro för att studera. I december förra året köpte hon och maken Christian hus i Hasselfors och flyttade med barnen Molly och Wiggo.

– Det är bra för barnen att växa upp här, säger Malin.

Tveksam till en början

Men till en början var Malin tveksam till att flytta hem till Hasselfors igen.

– Christian var nog den som ville flytta mest. Jag tänkte först ”nej, inte till Hasselfors igen” men det kunde inte ha blivit bättre, säger Malin.

En orsak till att hon var tveksam till flytten var pendlingsavståndet till deras arbetsplatser i Fjugesta och Hallsberg. Samt avståndet till Örebro.

– Man får planera mer i vardagen om man ska handla och så.

Billiga huspriser

De billiga huspriserna i Hasselfors var en stor anledning till att familjen Östlin ändå återvände. Det i kombination med närheten till naturen och sjöar, gångavstånd till Malins föräldrar och känslan av att Hasselfors är en trygg och bra plats för barnen att växa upp på.

– Det är inte lika mycket stök som händer här.

Malin berättar att hon gillar gemenskapen som blir på en liten ort.

– Man hejar på folk i trädgården och träffas på ett annat sätt.

Malin önskar att fler barnfamiljer ska se fördelarna med Hasselfors och flytta hit.

– Jag gillar Hasselfors, det är ett bra ställe.

– Vi ser en framtid här, säger Malin.

Mer läsning

Annons