Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskhelgstradition i Åboholm

Skärtorsdagen är något alldeles speciellt i Tivedsbygden. I år var det 30-års jubileum för festligheterna som är startskottet för påskhelgen.

Annons
Nästan 120 gäster infann sig till skärtorsdagens traditionella filmafton i Åboholm. Givetvis serverade även en påskbetonad landgång.

Allt startade 1982 med centerpartiets äggsexor, dit bygdens folk drogs för att få en trevlig inledning av påsken. På den tiden kunde det förutom äggätandet även bjudas små teaterstycken av bygdens estradörer. Allt då, liksom nu, tilldrog sig i idrottsföreningens lokal i Åboholm.

På senare tid byttes äggfesten ut mot filmaftnar, men givetvis med samma anda och tradition som tidigare. Numera är det ortens idrotts- och hembygdsförening som samsas om arrangemanget. Folk strömmar till som i alla tider, och maxantalet 120 personer uppnås nästan alltid.

– Jag tycker det är något speciellt. Så här ska det vara och har varit, att vi åker hit på skärtorsdagen, menar Margareta Andersson som hade maken Karl-Oskar med sig i torsdags.

Fyllde år

Och föreningarnas allt i allo, Ulla Karlsson, passade även på att fylla år samma dag, men var som alltid med och höll i trådarna:

– Det här är inledningen av påsken, och folk vill komma hit. Det har blivit en omtyckt tradition, förklarade Ulla.

På filmduken visade Ture Wedin två dokumentärfilmer med Tivedsprofiler, och filmen om Karin Sannö hade han själv filmat och klippt ihop. Helge Jakobssons samtal med Karin väckte många minnen bland åhörarna.

Mycket nostalgi fanns också i Gunnar Hermanssons berättelse till sina egentagna bilder från sin lantbrevbärartid med postadressater i Tivedsskogarna. Allt sammanställt av hans son och barnbarn.

Även om själva äggsexatemat haft sina dagar, så fanns det gott om ägg på de rikligt tilltagna landgångarna som publiken avnjöt i pausen mellan filmerna.

Mer läsning

Annons