Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendling och småvägar i fokus

Laxå och Lekebergs kommuner har nu gett sina medskick till Regionförbundet inför ny Länstransportplan. I Laxå fokuserar man på tågpendling, medan Lekeberg lyfter fram småvägarnas betydelse.

Annons

I sina remissvar får kommunerna möjlighet att trycka på om frågor som känns särskilt angelägna för dem.

I Laxå har man redan i dag tillgång till bra arbetspendling med tåg. Men efter arbetstid och på helger är det sämre.

– Därför stödjer vi planerna på länspendeln mellan Nora och Laxå. Vi ska inte bara vara en ort från vilken det går bra att pendla till och från jobbet, utan också en bra boendeort. Då är det viktigt att kunna ta tåget även på sin fritid, säger Tommy Holmguist (S), kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

I Lekeberg minskar resandet med kollektivtrafiken. Många bor också så till på landsbygden att det är en omöjlighet att pendla med kollektivtrafik.

– För många är bilen nödvändig som transportmedel. I vårt svar har vi därför särskilt tagit upp vikten av en god vägstandard på våra mindre vägar, säger Charlotta Englund (C), kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg.

Lekeberg har även nämnt korsningen vid länsväg 204 och 561, Brotorpskorset, som angeläget för trafiksäkerhetsåtgärder. Korsningen hör i dag till de mest olycksdrabbade i kommunen.

Mer läsning

Annons