Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer i pilot- projekt om hälsa

Med syftet att arbeta förebyggande för äldres hälsa startas nu pilotprojektet Seniorkraft i Laxå, där 20 pensionärer ska ingå.

Annons

LAXÅ. Sydnärkes folkhälsoteam, som arbetar i Sydnärkekommunerna ska driva projektet tillsammans med kommunen, primärvården och lokala organisationer och föreningsliv.

Det är ett pilotprojekt, som på sikt kan utökas i de andra kommunerna. Målgruppen är personer som har pensionerats från arbetslivet och som är intresserade av att få stöd i att behålla eller förbättra sin hälsa genom aktiviteter av olika slag.

– Det brukar kallas den tredje åldern, det vill säga när man avslutat sitt arbetsliv och fortfarande är resursstark och självständig med relativt god hälsa, säger Lisen Kempe, som tillsammans med Maria Ståhl på Örebro läns idrottsförbund leder projektet.

Bakgrunden är landets åldrande befolkning.

– Med meningsfullhet, social gemenskap, goda matvanor och fysisk aktivitet kan perioden i den tredje åldern förlängas. Projektet ska stärka samverkan kring äldres hälsa och tillvarata resurser inom kommun, primärvård och civilsamhälle.

– Att vi valde Laxå kommun beror på att här finns en hög andel äldre personer och att vi fått positiv respons när vi presenterade idén, säger Lisen Kempe.

– Via vårdcentralen i Laxå ska 20 personer rekryteras till projektet, säger Majlill Persson, kommunens socialchef.

Anslag med information om projektet ska sättas upp, bland annat på Laxå vårdcentral där man kan anmäla sig till en informationsträff.

Deltagarna som väljs ut får genomgå hälsotest och träffa en hälsocoach, diskutera sina värden och skapa motivation till att göra en livsstilsförändring. Under åtta veckor ska sedan gruppen träffas två gånger i veckan, med stöd av en gruppledare.

Aktivitetsprogrammet kan innehålla aktiviteter som boule, bowling och träning på gym, och föreläsningar och samtal i gruppen som anknyter till hälsa och forskning.

Aktiviteterna planeras just nu och ska ske i samråd med idrottsföreningar, pensionärsorganisationer och studieförbund.

– Tanken är att de 20 personerna ska få möjlighet att upptäcka och prova aktiviteter i det lokala utbudet som de kan fortsätta med efter projekttiden. Både den fysiska aktiviteten och det sociala sammanhanget är viktiga delar i projektet, säger Lisen Kempe.

Projektkostnaderna bärs dels av ordinarie verksamheter, men behöver utöver detta 75 000 kronor. Det finansieras av Adolf Lindgrens stiftelse och Laxå kommun, med lika mycket pengar var. Projektet förväntas starta till hösten.

Mer läsning

Annons