Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på arkiv möter motstånd

FP, M och C vill inte bygga ett nytt arkiv för kommunens handlingar.
– Det här har vi inte råd med, säger Gunnar Tingö (FP).

Annons

I lördags berättade NA om att Laxå kommun ska bygga ett nytt kommunalt arkiv under biblioteket. Det nya arkivet beräknas kosta 2,4 miljoner kronor. Ombyggnationen bekostas av Laxåhem och kommunen betalar hyra och driftkostnad.

Kostnader avskräcker

Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet vill inte att Laxå kommun ska bygga det nya arkivet utan vill fortsätta att förvara de kommunala handlingarna i Kvarntorps bergrum.

– Det kostar oss mellan 40 000 och 50 000 kronor om året i Kvarntorp. Nu får vi i stället en kostnad på 300 000 kronor per år, säger Gunnar Tingö (FP).

Kan ta hem lådor

En av anledningarna till att bygga ett eget arkiv i Laxå är att de kommunala handlingarna i Kvarntorp ligger osorterade huller om buller i lådor. Detta gör att det både är svårt och tidskrävande att hitta en specifik handling.

– Vi kan åka till Kvarntorp och sortera eller ta hem lådorna och sortera dem, säger Tingö.

En annan anledning till att bygga arkivet nu är att kommunen har en anställd arkivarie som kan jobba med detta på heltid men att denne går i pension nästa sommar. Men FP, M och C menar att detta är ett dåligt argument eftersom det alltid kommer att finns nya arkivarier.

– Idén är inte helt fel men vi har inte dessa pengar nu. Vi har nog med att spara inom skola och äldreomsorgen, säger Tingö.

Mer läsning

Annons