Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planering för fler sjönära tomter

Fler sjönära tomter kan bli verklighet i Askersunds, Laxås och Lekebergs kommuner. Just nu utreds cirka 25 platser.

Annons
Ett arbete med att skapa Lis-områden i Laxå, Lekeberg och Askersund har påbörjats. På bilden syns från vänster: Thomas Kullberg, enhetschef för teknik och service samt miljösamordnare i Lekebergs kommun, Emelie Olsson, inventerare på Sydnärkes miljöförvaltning, Bo Björk, plankonsult, Mathias Hellström, gis-ingenjör på Sydnärkes byggförvaltning, Tommy Holmquist, (S) kommunalråd Laxå kommun, Britt Åsling (M) ordförande i Sydnärkes byggnämnd, Rolf Wedding, kommunekolog på Sydnärkes miljöförvaltning och Kenneth Berglund, samhällsbyggnadsstrateg på Sydnärkes byggförvaltning. Områden som undersöks ligger till exempel vid sjöar som Unden, Alsen och Leken. Foto: Tove Svensson

I Sjövik, vid sjön Skagern, samlades i går ett gäng från Sydnärkes miljö- och byggförvaltning. De presenterade sitt arbete med att skapa cirka 25 nya Lis-områden i kommunerna Askersund, Laxå och Lekeberg.

Ett Lis-område innebär att ett område kan utvecklas med fler sjönära tomter, turism eller andra verksamheter som bidrar till landsbygdsutveckling. I ett Lis-område kan man få dispens i strandskyddet, som annars är på 100 meter.

– Arbetet med att välja ut ett antal områden påbörjades i april. Hösten 2014 ska arbetet vara klart, säger Kenneth Berglund, samhällsbyggnadsstrateg på Sydnärkes byggförvaltning.

I dag finns det en hel del sjönära tomter i kommunerna. Behövs det fler?

– Ju större utbudet är ju lättare är det för folk att hitta något, säger Bo Björk, plankonsult.

– Vi vill utveckla våra samhällen. Det kan ge arbetstillfällen och det är bättre att människor flyttar hit, än till Stockholm, säger Britt Åsling, (M), ordförande i Sydnärkes byggnämnd.

För att kunna göra utredningen om de olika Lis-områdena så har Sydnärkes byggförvaltning sökt bidrag på cirka 60 procent av kostnaden hos Boverket.

I december till februari nästa år kommer förslagen på Lis-områdena att ställas ut för samråd. Då får medborgarna tycka till om de olika platserna. Hösten år 2014 beräknas arbetet vara helt klart.

Läs mer i onsdagens NA.

Edö. Området utreds nu för att bli ett Lis-område. Arkivfoto: Ove Danielsson
Leken. Sjön Leken utreds som ett Lis-område. Arkivfoto: Stig Nyström

Mer läsning

Annons