Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för ny almanacka

DAMMTORP. Tiveds hembygdsförening är nu klar med sin första almanacka. Almanackan är för år 2011 och har fått namnet ”Gårdar som finns och som vi minns”.

Annons
Premiär. Snart är det premiär för Tiveds hembygdsförenings första almanacka. Almanackan för 2011 visar flera historiska byggnader i Tivedens område. Bland annat Dammtorpsskola på 1920-talet. Idag är skolan Tiveds hembygdsgård. Gunlög Enhörning, Ulla Karlsson, Runar Adamsson och Tage Johansson, är några av dem som har arbetat med att ta fram almanackan för 2011.

Efter att ha fått in cirka 44 förslag på gårdar som finns och som funnits i och runt om Tived så är nu tolv bilder utvalda till den nya almanackan för 2011. Det är Tiveds hembygdsförenings första almanacka.

– Jag tycker vi kan vara nöjda, säger Gunlög Enhörning, som tillsammans med ett gäng andra har arbetat med att ta fram almanackan.

Bilder på gårdar som finns med i almanackan är bland annat från Dammtorps skola på 1920-talet. Andra gårdar som visas är Oskar Johanssons gård i Skytthem, bostadshuset vid Ekefallet som revs i början av 1930-talet och Trösslingstorp 1:2 som har ägts av samma släkt i ett par hundra år.

Under varje bild står det en kort berättelse om vilka som har bott på gårdarna.

– Vi har talat med varje ägare och släktingar till de som har bott på gårdarna för att få bekräftat att det är okej att vi publicerar bilder på deras hus, säger Gunlög Enhörning.

Nu när nästa års almanacka är färdig finns det redan planer på en ny almanacka.

– Arbetet har gett oss mersmak. Troligen så fortsätter vi nästa år och gör en ny almanacka. Då kan det handla om platser vi minns eller kanske människor vi känner till och minns, säger Gunlög Enhörning.

– Ja, eller om dansbanor som finns och har funnits här i Tiveden, säger Ulla Karlsson.

Tanken är att almanackan ska börjas säljas på Tivedsdagen som äger rum den 8 augusti.

2011. Så här ser Tiveds hembygdsförenings första almanacka ut. Den är för år 2011 och den har fått namnet ”Gårdar som finns och som vi minns”.

Mer läsning

Annons