Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognosticerat underskott för sociala verksamheterna

Verksamheterna under social- och omsorgsnämnden i Laxå kommun ser ut att gå med minus för 2015. Just nu är prognosen för hela året ett befarat minus på 2,5 miljoner kronor.

Annons

 Prognosen presenterades på social- och omsorgsnämndens sammanträde i tisdags.

– Det ser inte så bra ut just nu, säger Richard Nygren (M) som är ordförande i nämnden.

Verksamheternas behov inför 2015 översteg den tilldelade budgetramen, och det fattades 1,2 miljoner kronor för att komma i ram redan i början av året. Efter april månad har nu nämnden ett underskott på 745 000 kronor.

Ett antal orsaker ligger bakom underskottet. Socialchefen Majlill Persson sammanfattar dem i en tjänsteskrivelse till social- och omsorgsnämnden. Bland annat har kostnaderna för assistans enligt LSS stigit i några enskilda ärenden. Under årets första månader har färre ensamkommande flyktingbarn placerats i kommunen, varför också intäkterna från Migrationsverket har minskat. I kommunens boende för ensamkommande står några platser tomma, vilket innebär att verksamheten har samma kostnader som förut för lokaler och personal men minskade intäkter.

– Vi tycker att det är tråkigt. Vårt boende står färdigt att ta emot fler, men staten kräver av många andra kommuner att de ska starta egna boenden och det bidrar till att färre placeras här, säger Richard Nygren.

Laxå har idag möjlighet att ta emot ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn, både i egen regi och på boenden som drivs privat. Idag står tre platser tomma. Men siffrorna är preliminära och kan komma att ändras under året.

Både servicehuset Björkhagen och Ramundergården har underskott i verksamheten. Det beror framförallt på att vårdtyngden bland de boende har ökat.

– De äldre blir allt äldre i vår kommun, och det innebär att många behöver mera vård. Men det kanske också är ett tecken på att många trivs här, säger Richard Nygren.

För att kunna komma till rätta med underskottet ska nu budgetgruppen börja arbeta på nytt.

– Vi har återaktiverat budgetgruppen, som består av mig själv, Annette Schön, Anna-Liisa Törmänen och Gundega Hallinder. Vi kommer att fortsätta att jobba för att försöka komma till rätta med det befarade underskottet, säger Richard Nygren. Socialchefen och en ekonom deltar i budgetgruppen från tjänstemannasidan.

Besparingarna från förra året har fått konsekvenser för personalen i ökad stress och arbetsbelastning.

– Det är självklart faktorer som vi tar med oss hela tiden i budgetarbetet. Det måste vi ta hänsyn till, säger Richard Nygren.

Katarina Hanslep

Mer läsning

Annons