Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rask promenad för företagandet

En rejäl promenad blev det i regnet på tisdagförmiddagen, när politiker, tjänstemän och företagare gick på gemensam promenad i Laxå. Det var organisationen Svenskt näringsliv som bjöd in till näringslivsvandring.

Annons
Högt i tak. Det var glad stämning när företagare och politiker träffades i Kunskapens hus på tisdagen.

LAXÅ. Laxå kommun är först i länet om att ha genomfört Svenskt näringslivs näringslivsvandring.

– Ambitionen är ge företagare och politiker möjlighet att diskutera företagandets villkor under okonventionella och otvungna former, berättade Karl Hulterström, regionchef på Svenskt näringsliv i Örebro län.

Promenaden har genomförts i många andra svenska kommuner och kommer att ske i fler länskommuner ganska snart.

Med på promenaden, trots att det regnade, fanns ett 20-tal företagare, politiker och tjänstemän. Och samtalen blev givande trots vädret.

– Vi pratade bland annat om hur vi bättre ska nå ut med nyheter vad som händer inom företagandet i kommunen, berättade Therese Magnusson, politiker i Socialdemokraterna.

– Det är lätt att det bara är de tråkiga sakerna som kommer fram, när företag säger upp folk eller skär ner. Det är sällan det hörs om nyanställningar, även om det händer då och då, sa Mats Fransson, kommunens näringslivschef.

Han fick medhåll av flera företagare, som påpekade hur viktigt det var att från kommunens håll bereda möjligheter för distansarbete för att hitta kompetens till kommunen. De tyckte också att samtalen generellt hållt en lättsam ton med högt i tak och att det är lätt att föra fram sin åsikt till kommunen.

Svenskt närigsliv gör sedan 15 år en rankning av företagsklimat i Sveriges kommuner, som syftar till en diskussion kring hur kommuner och företagande kan samarbeta. Laxå kommuns politiker använder sig flitigt av rankningen i sitt politiska arbete och vill bli en av de 100 bästa på listan. Rankningen bygger delvis på en enkät som gjorts med 35000 av Svenskt näringslivs medlemsföretag. Resultatet vägs bland annat samman med statistik från kommunerna. På tisdag ska resultatet från den senaste enkäten presenteras. Den ligger sedan till grund för den nya rankningen, som presenteras i september.

– I Laxå kan vi se att företagare generellt är nöjda med servicen de får från kommunen vad det gäller hantering av ärenden. Däremot berättar företagare om att det är sämre med attityden till företagande, berättade Karl Hulterström.

Enligt undersökningen slår attityden igenom i såväl kontakterna med politiker, tjänstemän och skola, som med media.

För att försöka ändra på det, och fortsätta diskussionen även efter promenaden, avslutades mötet med en lunch i Kunskapens hus.

Katarina Hanslep

Karl Hulterström, regionchef Svenskt näringsliv

Mer läsning

Annons