Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfyllerist får sänkt straff i hovrätten

Örebro tingsrätt ansåg att Laxåbon med flit försökte köra över de två poliserna. Hovrätten delar inte den uppfattningen och sänker nu mannens straff rejält.

Annons

Den 22 juni i fjol fick polisen ett tips om en bilist som var så berusad att han nästan kört in i ett staket. En patrull ryckte ut och snart dök bilisten upp på den väg där poliserna hade ställt sig.

Men det blev dramatiskt när de försökte hejda mannen. Han fortsatte bara att köra och de två poliserna fick hoppa undan i sista stund för att inte bli påkörda. De klarade sig oskadda och en stund senare kunde de gripa den kraftigt berusade bilisten, en Laxåbo i 50-årsåldern.

Han åtalades senare för flera trafikbrott och för försök till grov misshandel. Enligt åklagaren hade han medvetet försökt köra över poliserna. Tingsrätten höll med och dömde honom till 1,5 års fängelse.

Göta hovrätt har

dock kommit fram till en annan slutsats. Trots att bilen ändrade färdriktning och styrde direkt mot poliserna anser hovrätten inte det styrkt att mannen avsiktligt försökte skada poliserna.

Avsikten kan ha varit att passera dem utan att köra på dem, skriver hovrätten.

Straffet sänks därför till ett halvårs fängelse. Poliserna får dessutom inget skadestånd, vilket tingsrätten ansåg att de skulle ha.

Mer läsning

Annons