Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redan rött i budgeten

Redan efter första kvartalet är siffrorna röda. Social- och omsorgsnämnden har ett underskott på 874 000 kronor.

Annons

Social- och omsorgsnämnden har redan hamnat utanför sin budgetram. Efter årets tre första månader visar verksamheten på ett underskott på 874 000 kronor. Underskottet beror till stor del på obudgeterade vikariekostnader när personalen varit sjuk, berättar socialchef Thorsten Holgersson. Det har även krävts extrafolk på natten inom äldreomsorgen eftersom vissa av de boende varit oroliga på nätterna.

– Vi kommer förmodligen att permanenta den här förstärkningen, säger Thorsten Holgersson.

Dessutom har Laxå kommun haft flera kostsamma placeringar inom individ och familjeomsorgen.

– Dessa kostar flera tusen per dygn.

Ytterligare en post som ätit av social- och omsorgsnämndens ekonomi är de tomma lägenheterna i servicehuset Björkhagen. Det har varit en dålig tillströmningen till servicehuset. Under en längre tid har tre, fyra lägenheter stått tomma. Men nu är hela 14 av de 60 lägenheterna outhyrda. De tomma lägenheterna kostar mycket pengar eftersom kommunen blockhyr hela husen, berättar Thorsten Holgersson.

För att komma tillrätta med minuset i budgeten har social- och omsorgsnämnden startat upp en arbetsgrupp med både politiker och tjänstemän som ska jobba med underskottet. Arbetsgruppen ska även börja arbeta med nästa års budget, berättar Holgersson.

Mer läsning

Annons