Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor slutar efterbråk med politiker

Theo Kritikos har sagt upp sig från sin rektorstjänst och jobbar sin sista dag på måndag. Anledningen är ett bråk med före detta ordförande inom barn- och utbildningsnämnden.
– Det gick inte att kommunicera med henne, säger Theo Kritikos.

Annons
Theo Kritikos rektor på Centralskolan och Finnerödja skola har sagt upp sig.

Centralskolans och Finnerödja skolas rektor Theo Kritikos fyller 65 år i sommar och hade planerat att gå i pension efter detta läsår. Men på grund av en konflikt i november rörande Centralskolans ekonomi med förre BUN-ordförande Susanne Stenlund (S) valde Theo Kritikos att säga upp sig.

– Jag bryr mig inte om att fullfölja terminen, säger Theo Kritikos.

”Ignorerar problem”

Han berättar att Centralskolan har gått med stora underskott en längre tid. Ett problem som politikerna valt att ignorera, enligt Kritikos. Efter att Theo Kritikos sade upp sig blev han även osams med barn- och utbildningsenhetens verksamhetschef Margaretha Zetterlund. När Zetterlund skulle tillsätta en ny rektor för Centralskolan och Finnerödja skola ville hon inte ha någon som redan arbetade inom verksamheten i Laxå. En sökande lärare på Centralskolan som arbetat 23 år inom yrket och på sin fritid läst skoljuridik blev inte ens kallad till intervju, berättar Kritikos.

– Personalen är oerhört missnöjd med att hon inte blev kallad.

Blev ombedd att stanna

I månadsskiftet januari, februari blev Theo Kritikos kontaktad av verksamhetschefen och nuvarande BUN-ordförande och ombads att arbeta kvar terminen ut.

– Jag sa att jag inte ville bli inblandad i besparingar och att jag ville ha 15 procent mer i lön om jag skulle fullfölja terminen.

Då kommunen bara erbjöd en femprocentig löneökning valde Kritikos att sluta sin tjänst den sista februari.

Ny rektor på Centralskolan och Finnerödja skola blir Lena Karlsson från Sydnärkes utbildningsförbund. Hon tillträder den 15 maj och fram till dess tar kommunen hjälp av ett bemanningsföretag och tillsätter Leif Rönnberg – tidigare rektor och verksamhetschef i Vingåker – som vikarierande rektor på halvtid på Centralskolan. På Finnerödja skola vikarierar Hasselfors skolas rektor Greta Särefors fram till maj.

Theo Kritikos har valt att inte bli avtackad av barn- och utbildningsnämnden eller av rektorsgruppen nu när han går i pension.

– Man måste markera att detta inte är okej.

Mer läsning

Annons