Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridleder knyts samman

Leaderpengar kommer att stärka och utveckla Ridleder Tiveden, och samtidigt etableras en ny vandringsled runt sjön Unden.

Annons
Sammanhängande leder. Nu knyts ridlederna samman och den tydliga skyltningen gör det lätt att följa sträckorna.

Högsåsen Narven i Tiveden ekonomisk förening får 448 000 kronor genom Leader i norra Skaraborg. Bidraget är välkommet och kommer att gynna även bygden intill sjön Unden på den östra sidan. Projektarbetet, som ska pågå i två år, ska drivas i samarbete med föreningen Ridleder Tiveden.

Runt hela sjön

I slutresultatet av projektet kommer det att finnas ridleder runt hela sjön.

– Men det innebär också att sträckorna ska betraktas som leder för vandrare. Runt 10–12 mil runt sjön ska skyltas upp för att vägleda de som vill ta sig fram till fots, berättar Ulf Sandberg som är projektledare.

Det leaderbidrag som nu projektägarna i Högsåsenföreningen fått beslut om ska bland annat användas till en allmän förstärkning av ridledernas markunderlag.

– Rätt mycket pengar kommer att läggas på åtta surhål, så det går att ta sig fram där, säger Sandberg.

Dessutom ska det anläggas rastplatser och hästhagar utmed sträckningen, som i färdigt skick erbjuder 30 mil ridleder. Hela projektet är en efterlängtad utveckling där lederna nu kommer att knyta ihop östra och västra sidan av Unden. Ytterligare en vinst är att ett antal kilometer av de gamla kulturvägarna i området förbättras.

Stärker entreprenörer

Av bidraget kommer cirka 100 000 kronor att användas för att stärka olika entreprenörer inom det aktuella området.

– Då med att arbeta fram paketlösningar, titta på hur ett samarbete kan se ut, allt för att höja kvalitén för besökarna till lederna, förklarar Ulf Sandberg.

Redan etablerade föreningen Ridleder Tivedens medlemmar, med säte i Tived och Finnerödja, är glada över bidraget.

– Det här ingick i ursprungstanken kring projekt ridlederna. Jag har alltid haft i tanken att en gång kunna rida runt hela sjön Unden, säger Monica Bergerstedt i Kopparhult.

Arne Gribing från Finnerödja påpekar att det var i Högsåsen, Finnerödja och Tived som personerna fanns när arbetet med lederna startade.

– Då blev just dessa områden intressanta och naturliga för den positiva utveckling vi nu fått, säger han.

Sjön runt. Monica Bergerstedt gläds nu åt möjligheten att kunna rida på uppmärkta och sammankopplade leder på båda sidor om Unden.

Mer läsning

Annons