Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ris och ros till boenden

I Laxå kommun bor fler äldre än i landets kommuner i snitt. I dag börjar NA:s serie om Laxå kommuns äldreboenden.
– Alla blir vi äldre så det är viktigt det här med äldreomsorg, säger Monika Eriksson, undersköterska på Solhöjden.

Annons

Laxå kommun har en hög medelålder. 26 procent av kommuninvånarna är över 65 år, snittet i Sveriges kommuner är 18 procent. Kommuninvånarna över 80 år är åtta procent här och fem procent i snitt i landet.

Enligt en undersökning av Sveriges kommuner och landsting – SKL – har de gamla på Laxå kommuns äldreboenden små möjligheter att komma ut dagligen. På enbart 37 procent av boendeplatserna i kommunen erbjuds de äldre att gå ut varje dag.

Detta kan jämföras med 75 procent i Sverige i snitt.

– Vi ska biståndsbedöma varje boende vad denne har behov av. Alla får inte biståndsbeslut att de ska få komma ut eftersom de kan klara det själva, förklarar socialchef Thorsten Holgersson.

Enligt SKL:s undersökning är Laxå kommun dålig på att tillgodose de gamlas önskemål varje dag. Ingen av de boende på kommunens äldreboenden erbjuds tid med personalen utifrån sina egna önskemål dagligen. I riket i snitt får 61 procent av de boende bestämma vad de vill göra varje dag.

– Vi har nog bara inte lämnat in några uppgifter om detta. Vi har inte färre antal personal än vad man har generellt. Men däremot har nog personalen lite mer arbetsuppgifter, de städar något mer och lagar mat, säger Thorsten Holgersson.

Även om Laxå kommun har lika mycket personal på sina äldreboenden som andra kommuner har, så önskar många att det skulle vara personaltätare.

– Vi är kvinnor så vi försöker hinna med allting ändå, fastän vi är dåligt med folk, säger Anki Stenefjord, undersköterska på Ramundergården.

På vissa punkter är dock Laxå kommun bättre än medeltalet. På kommunens äldreboenden är 67 procent nöjda med maten, att jämföra med 53 procent för riket i snitt. Och 77 procent är nöjda med boendet i sin helhet, jämfört med 66 procent i snitt. Så även om statistiken visar att det finns mycket kvar att förbättra vid kommunens äldreboenden trivs många av de boende.

Kan du tänka dig att bo på kommunens äldreboenden som gammal?

– Det vore ypperligt! Jag ska försöka att bli dement också så jag får bo här, säger Monika Eriksson, undersköterska på Solhöjden.

Mer läsning

Annons