Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockabillyband spelar på hemmaplan

”Let´s have a party”, vrålar Jannika Hindström i mikrofonen. På lördag bjuder hon och bandet Big Beat Express på rockabillyparty i bowlinghallen.

Annons
Rockar på. Det lokala rockbandet Big Beat Express spelar i bowlinghallen på lördag.

Rock- och rockabillybanden verkar växa upp som svampar ur jorden.

David Nordlund är pianist och en av bandmedlemmarna i det nybildade bandet Big Beat Express med rötter i södra länsdelen. De övriga är sångerskan Jannika Hindström även hon från Laxå, ståbasisten Joel Eriksson från Åsbro, trummisen Mats Arnesén Åsbro och Kumlagitarristen Magnus Andersson.

Efter genombrottet

Ungdomar som föddes långt efter den riktiga rockens genombrott på 50-talet. Yngst 21 och äldst 30 år, är åldersspannet i bandet. Men trots åldern har de fastnat, och älskar, musikgrenen som de långt efter det begav sig börjat lyssna till.

– Det här är det som känns roligast att spela. Jag lyssnar på mycket annat, men spelar inget annat, förklarar David som inspirerats av tunga rockikoner som Chuck Berry och Jerry Lee Lewis.

För Jannikas del blev mammas skivsamling väckarklockan till musiken. Visserligen fastnade hon först för Kikki Danielsson, men snart lärde hon sig gilla Elvis.

– Jag blev såld på den här musiken direkt, och där är jag fortfarande, intygar hon.

Rev av rocklåtar

Jannika har tidigare sjungit en del, men det var först för några år sedan som hon stegade upp på scenen och rev av några rocklåtar. Men varför har då den gamla hederliga rockmusiken återigen fått sånt fäste i publiken, och då även de yngre generationerna?

– Folk börjar förstå vad som är bra på riktigt, tror Jannika.

– Det är så mycket konstgjord musik idag. Folk har tröttnat på det, menar David.

– De gamla rocklåtarna håller än, tillägger han.

I ett garage i Kumla repar gänget och trimmar in låtarna. Helt oglamoröst och enkelt, men vad spelar det för roll bara det svänger riktigt rejält. Och det gör det, och variationen i låtvalet är brett.

Andra spelning

På lördag gör de sin andra spelning, och då för Jannika och David på hemmaplan, i Laxå bowlinghall.

– Det är ju lite tufft och pirrigt, men det är bara att rocka på, säger David Nordlund som inte tar det piano bakom sitt piano.

Mer läsning

Annons