Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röfors på tur att få fiber

Röfors står på tur för att få bredband med fiberanslutning. Laxå kommun ligger på plats 11 i Sverige när det gäller andelen hushåll som kan få bredband med fiber i orter med fler än 50 invånare.

Annons

I tätorterna Laxå, Hasselfors och Finnerödja finns det bredband med fiberanslutning.

Närmast på tur att få bredband med fiber är Röfors.

– Just nu pågår det planering och vår förhoppning är att arbetet i Röfors kommer i gång före sommaren, säger Bengt Larsson, bredbandssamordnare på länsstyrelsen.

Kräver engagemangEnligt Bengt Larsson gäller det att invånarna på de olika orterna är engagerade och visar intresse för att få bredband via fiber.

– Länsstyrelsen och kommunen sambarbetar och söker offentliga stöd från staten, EU, jordbruksverket med flera för att de orter som är intresserade ska få tillgång till bredband med fiber. Men det gäller att invånarna är intresserade, säger Bengt Larsson.

Han ger som exempel Mosshult i Tiveden där flera boende har gått ihop och jobbat hårt för att få bredband.

Även i Sannerud har en projektgrupp arbetat med att få bredband med fiber.

Laxå ligger elva i landet– För ett par år sedan grävdes det ner en slang från Hällefors ner till Tiveden med fiber. Syftet då var att få telestationer fibersatta. Nu är arbetar vi för att kunna dra kablarna med fiber till fastigheterna, säger Bengt Larsson.

Post- och Telestyrelsens (PTS), senaste kartläggning över svensk bredbandstäckning visade att Laxå kommun ligger på elfte plats i Sverige när det gäller andelen hushåll som kan få bredband via fiber i orter med fler än 50 invånare. I Laxå kommun var procentandelen 75,34 jämfört med hela Sverige där andelen var 45,71 procent.

Mer läsning

Annons