Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökt kött ska ge bättre lönsamhet

Lanthandlaren Paul Särn-holm investerar runt 400 000 kronor och utökar butikens lokalytor. Allt i en satsning på den redan inslagna vägen, rökta produkter.

Annons
Rykande färskt bygge. Paul Särnholm på Tiveds handel bygger till och erbjuder kunderna möjlighet att lämna in kött för rökning. BILD: BJÖRN PALMQVIST

Tiveds handel är numera smått unik. När andra lanthandlare tvingas slå igen så satsar Paul Särn-holm på en utveckling inför framtiden och bygger ut sina lokaler.

På baksidan av butiken är markarbetet klart för tillbyggnaden som ska ge en breddad verksamhet i företaget.

– Vi ska bland annat ha ett beredningsrum där vi ska kunna ta emot kött från privatpersoner för saltning och rökning. Dessutom kommer vi att ha ett frysrum och lagerytan ökas också, berättar Paul.

Stor efterfrågan

Att saluföra rökta produkter, som skinka och fläsk, är redan nu en väl beprövad och framgångsrik nisch i handelsboden. Att därutöver få möjlighet att erbjuda kunderna ytterligare en service för de rökta varorna blir ett klart tillskott.

– Det är jättestor efterfrågan på att kunna få sitt kött rökt.

Tivedsskogarna, med sitt viltbestånd, gör att många bedriver olika former av jakt i området. Sådan som ger kött som många vill förädla genom rökning.

– Mest kommer vi nog att få ta emot viltkött, men givetvis går det bra att lämna in skinkan eller annat kött för rökning, förklarar Paul.

Räcker inte att leva på

Som lanthandlare går det inte i dag att enbart leva på butiken.

– Vi måste hitta andra grenar för att verksamheten ska gå ihop. Det här är ett sätt, och jag hoppas att vi ska kunna köra i gång under senhösten.

Paul räknar med att hela kalaset inklusive inredning ska stanna vid en kostnad på runt 400 000 kronor.

– Ett resultat av det här kan ju bli att jag även kan bredda sortimentet av rökta produkter i butiken, hoppas Paul Särnholm.

Mer läsning

Annons