Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var jobbdebatten i Laxå 

Laxå riskerar att förlora upp emot 170 arbetstillfällen när Esab flyttar halva produktionen till Polen. Var finns jobben som ska ersätta de utflyttade och vad kan politikerna göra?

Annons

Idag klockan 12.00 anordnade NA en jobbdebatt mellan moderaten Elisabeth Svantesson, blivande ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och socialdemokraten Ylva Johansson, vice ordförande i samma utskott. Platsen var Kunskapens hus i Laxå.

11.38

Så här var debatten:De första åhörarna har redan anlänt till Kunskapens hus i Laxå. Elisabeth Svantesson är också här och motdebattören Ylva Johansson ska vara på "ett café i närheten" Förberedelserna är i full gång.

11.50 Elisabeth Svantesson blir arbetsmarknadsutskottets nya ordförande i morgon vid 9.45. Hon tar över efter Tomas Tobé.

11.56 Nu börjar Kunskapens hus fyllas upp ordentligt, Anställda på Esab är här, bland annat tillsammans med Laxås kommunchef Ronny Johansson och Svenskt Näringslivs regionchef Anneli Sirsjö.

12.00 Debattörerna gör sig redo och debattmoderatorn Lars Ströman, politisk redaktör på NA, inleder debatten.

12.02. Ordet går direkt till politikerna och frågan är vad just de och deras partier kan göra för Laxå. Elisabeth Svantesson poängterar att det är viktigt att hålla Sveriges hela ekonomi i gott skick och förespråkar samverkan mellan myndigheter och arbetsmarknadens parter. Hon säger att politiken inte kan skapa jobb, men förutsättningar för jobb.

12.06 Ylva Johansson får ordet och börjar med att attackera regeringen - deras jobbpolitik och politik för att minska utanförskapet i samhället har misslyckats, säger det tidigare statsrådet. Hon poängterar att det behövs fler utbildningsplatser och ett bättre skyddsnät.

12.10. Debatten handlar nu helt om utbildning. ES hävdar att det finns nog utbildningsplatser för de som får gå från Laxå, att regeringen satsat på utbildning. Lögn, säger YJ som tycker att utbildningssatsningarna måste bli fler. 

12.15 Vill ni säga något till politikerna? Maila mig på [email protected], så vidarebefordrar jag frågorna.

12.16 ES säger att vi ska ha olika typer av arbeten, jobb som hon hävdar att krogmomssänkningen och RUT och ROT-reformerna skapat. Mycket handlar hittills om rikspolitiken, mindre om Laxå.

12.18 Moderatorn Lars Ströman frågar vad de kan göra för Laxå - som ju behöver nya jobb eller åtgärder inom de närmsta månaderna, inte om flera år. 

12.20 ES säger att hon tror på laxå, att hon ser goda möjligheter till nya jobb för de varseldrabbade. "Många av er kanske tycker att jag är naiv, men jag tror verkligen på Laxå" säger hon. Pendlingsmöjligheterna är enligt moderaten goda och möjligheterna att locka till sig nya företag finns.

12.23 Nu kommer publiken in i debatten. En man frågar om urbaniseringen, varför både företag och unga människor flyttar till större orter. ES säger att urbaniseringsvågen inte går att stoppa, men att det är upp till kommunerna att försöka locka tillbaka de unga, när de väl åkt från orten för att studera eller jobba.

12.27 YJ säger att man måste ge förutsättningar för att bo kvar i mindre orter - bland annat genom infrastruktur som tillåter resor mellan Örebro och Laxå även på kvällarna

12.29 Stödpaket från EU och regeringen ges bland annat till Södertälje (efter AstraZeneca-nedläggningen) Kommer det bli några ören över till Laxå, frågar publiken. Svaret från ES är något luddigt.

12.31 Nu går vi över till att diskutera olika slags stödfonder och vem som varit emot vilka tidigare. Skatteutjämning mellan orter diskuteras också.

12.35 Läsaren "Uppvuxen på landet" frågar hur politikerna ser på landsbygden om sådär 50 år. Både ES och YJ tror att jobben kommer inom "kunskapsintensiv industri", till exempel skapande av appar till smartphones. Jobb som både menar kan ligga överallt i landet.

Men de flesta ligger ju i Stockholm ändå, inskjuter Lars Ströman.

ES håller inte med och nu börjar regeringens forskningspolitik att debatteras.

12.38 En esab-anställd undrar om man kan förhindra att företag blir uppköpta ocg flyttar produktionen. YJ säger att vi inte kan göra något åt det, men att vi, med utbildning och kompetens kan konkurrera bättreom jobben internationellt.

ES tror inte heller att jobbflyttarna går att hindra och talar om att göra landet mer konkurrensmässigt, bland annat genom lägre bolagsskatt.

12.44 Regeringens reform av A-kassan får debatten att hetta till. Leder lägre A-kassa verkligen till fler jobb, undrar YJ.

Jobbskatteavdraget har hjälpt esabiterna medan de hade jobb, men nu drabbas de som får gå istället av en svagare A-kassa, sammanfattar Lars Ströman.

12.45 Fråga från publiken: Hur blir jobben för ungdomarna fler av att S vill höja arbetsgivaravgiften för unga? Och hur ska S finansiera sina åtgärder utan att höja skatten? 

12.47 YJ säger att S ska satsa på utbildning för unga istället för lägre arbetsgivaravgifter. De vill skrota sänkningen av krogmomsen och istället använda pengarna till utbyggd infrastruktur och rusta människor att, genom utbildning, bli bättre anassade till arbetsmarknaden.

12.54 A-kassan är på tapeten igen. Hur oroliga behöver Esab-anställda vara för att förlora jobbet? Kan de leva på den lägre A-kassan?

12.56 En man ur publiken kritiserar det politiska käbblet och vill ha ordentliga svar på vad man ska göra för just Laxå. Kan man kanske lägga en liten myndighet här? Svaret på det verkar vara ett entydigt nej. Ingen myndighet till Laxå, alltså. Och inga mer konkreta åtgärder heller. 

12.59 En kvinna ur publiken frågar vad politikerna kan göra för de äldre - ingen vill ha oss, säger hon.

YJ tror att företag visst vill ha de äldre, men att visst stöd kan ges.

ES säger att det finns viss åldersdiskriminering men att det förhoppningsvis blir bättre.

13.01 Debatten är över. Tack för att ni följt oss.

Mer läsning

Annons