Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhet i centrumnär unga gasar på

Det är full fart som gäller på crossbanan strax utanför Laxå. Under juni arrangerades en crosskola för unga motorintresserade.

Annons
Crosskille. Vid sex tillfällen under våren har killarna fått lära sig att köra motocross vid motorstadion.

Det är en sammanbiten skara unga killar som träffas på motorstadion.

Med benägen hjälp av föräldrar tar de på sig de skydd som krävs för att få köra. För säkerheten sätts i fokus. Det understryker ledaren Hans Ohlsson när han förbereder måndagskvällens crosskola.

Det är hjälmar som ska på, speciella crosstövlar, ryggplatta och bröstskydd som ska på plats. Och så måste killarna vara medlemmar i föreningen. Allt för att försäkringarna ska gälla.

Varningsflaggor

Snart är all utrustning på plats, ledarna har haft sin genomgång om vad de olika varningsflaggorna betyder. Nu är det äntligen dags för killarna att kicka i gång cyklarna och rulla ut mot de olika banorna på motorstadion.

Hans Ohlsson tar kommandot över de yngsta killarna och så drar han ut på banan, tätt följd av juniorerna.

Föräldrar runt banan

Runt banan samlas föräldrarna för att stötta om det skulle hända något. Visst är det motorcyklar som stannar och behöver lite snabb mek-service och visst sker lindriga omkullkörningar, men för det mesta så kör killarna så att den torra jorden ryker när de drar på.

Kräver kraft

Hans Ohlsson berättar att den här träningen kan vara en förberedelse för de som sedan vill köra cross ute i skog och mark, men först gäller det att kunna behärska cykeln på banan på motorstadion.

Den fint preparerade banan är för flera av killarna nog som utmaning. För det tar på krafterna att kontrollera de 50 till 85 kubiken som de här cyklarna har.

Men de här killarna gillar vad de håller på med – och då gör det inget att hjulen hoppar och far på den spåriga rundbanan.

Crosskolan avslutades för den här terminen den 27 juni.

Mer läsning

Annons