Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlingshusen samlade i bok

I väckelserörelsens spår formades och byggdes många samlingshus, bland annat i Laxå.
Dessa byggnader och församlingar har författaren Olle Bergström samlat i en nyutkommen bok.

Annons
Hus med historia. Metodistkyrkan i Laxå firade nyligen 140-årsjubileum.

Boken heter ”Väckelsens samlingshus i Hallsberg, Kumla och Laxå”. Författaren vill ge en enkel beskrivning över väckelsens ingång i de tre kommunerna.

Bidragen med kapitel från Laxå kommer från Mosshults EFS-förening, Finnerödja baptistförsamling, Laxå baptistförsamling och Laxå metodistförsamling.

Dessutom, under avsnittet om svenska missionskyrkan, behandlas Fagersand, Finnerödja, Hasselfors, Holmen, Laxå, Porla och Tiveds missionsförsamlingar. Ett eget avsnitt har Filadelfiaförsamlingen i Laxå.

Boken illustreras med bilder på, och från, de nämnda samlingshusen.

I boken finns även statistikuppgifter om medlemsantalets utveckling från 1950 och framåt. I den kan man bland annat utläsa att Metodistkyrkan i Laxå inte tappat så värst många medlemmar sedan 1950. Då fanns det 46 personer inskrivna och år 2005 låg siffran på 39. Bäst mådde församlingen 1960–65 då medlemsantalet uppgick till 76 personer.

Men författaren konstaterar också att många av de gamla missionshusen och kapellen håller på att försvinna. Därav hans arbete att påminna om historien och att försöka rädda församlingarnas arkiv.

Mer läsning

Annons