Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlingspunkt för sysugna

De stickar, virkar, syr och broderar. Handarbets-kaféet i Tiveds församlingshem utgör varannan måndag en samlingspunkt för bygdens handarbetande kvinnor.

Annons
Tiveds nyhetsbyrå. Drygt tiotalet kvinnor brukar slinka in på handarbetskaféet i församlingshemmet.

Sommartiden gör att solen på kvällen dröjer sig kvar en stund över sjön Undens vattenspegel. Solskenet letar sig in genom fönstren till församlingshemmet, och strålarna blir till en flitens lampa. Fliten står förstås de idogt handarbetande kvinnorna runt bordet för.

Initiativtagare till samlingarna, som både innefattar handarbetsknåpande och en fin social samvaro, är Gun Pettersson.

– Det är viktigt att människor inte har en massa krav på sig, när man ska gå någonstans. Här träffas vi otvunget under enklare former, förklarar Gun.

– Och så fikar vi, flikar Ulla Karlsson in.

Det skvallras nog en del också, för givetvis är det runt bordet som bygdens nyheter och händelser diskuteras. Väl förborgade hemligheter kan det tyckas eftersom det blir en nästan kompakt tystnad i rummet när NA-reportern stormar in med andan i halsen.

Stickor samt virk- och broderinålar rör sig med hög fart, så det är nog ändå så att de ser en praktiskt nytta i träffarna:

– Här gör alla handarbetare nytta för sig, understryker Helena Särnholm.

Efter en stund så tinar samtalen upp och varjehanda lokala ämnen ventileras. Helena har sett sädesärlan på lagårdstaket, lodjuren tycks vara många i området och så är det förstås i tjällossningens tider även tid att ta upp vägeländet till Askersund. Ska man få lite information ute från verkligheten, ja då räcker det att sitta med runt bordet på handarbetsträffarna i Sannerud.

Avig och rät. Stickorna rör sig i hiskelig fart i flinka kvinnors händer.

Mer läsning

Annons