Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara vill ha en godisbutik i Nyhammaren

12-åriga Sara Eliasson saknar en godisbutik i Nyhammar, så hon skrev ett medborgarförslag till kommunen. Nu har hon fått svar.

Annons
Sara Eliasson visade med sitt medborgarförslag att hon, som ung, vill vara med och påverka i sin livssituation.

Om det regnar kan vägen från Nyhammar till Laxå kännas lång att cykla, även om man är godissugen. Sjätteklassaren Sara Eliasson har funderat över detta eftersom hon bor i det aktuella bostadsområdet. Nog skulle det vara bra med en butik på ”hemmaplan” resonerade hon.

Medborgarförslag

Kommunen kanske kunde hjälpa henne? Därför satte hon sig vid datorn och gick in på kommunens hemsida laxa.se. Där klickade hon sig vidare sida efter sida och till slut fann hon en möjlighet till att vara med och påverka sitt närområde.

– Där hittade jag att man kunde skicka in ett medborgarförslag, då gjorde jag det, säger Sara.

”Hör av er snarast”

I förslaget hon mejlade in berättade hon att hon pratat med massor av människor i Nyhammar, och alla ville ha en butik där. De flesta vill ha en godisbutik, och där ska finnas till exempel sockervadd, lösgodis och dricka.

”Ni skulle tjäna massor av pengar på att bygga en godisbutik i Nyhammar. Jag skulle gå dit varje vecka. Hör av er snarast till mig tack”, skrev Sara med vänlig hälsning från en flicka i Laxå.

Kommunen får inte

Hennes medborgarförslag hamnade på näringslivschefen Mats Franssons bord och han skickade ett snabbt svar. Fransson tycker att Sara hade en jättekul idé. Han trodde också att det kunde fungera ganska bra med en butik i Nyhammar/Oxhagenområdet. Kanske skulle det vara ett lite bredare sortiment för att det skulle gå ihop sig ekonomiskt, gissade näringslivschefen.

”Tyvärr är det så att kommunen inte kan eller får öppna en butik med kommersiell försäljning”, skrev Fransson och hänvisade till att någon privat entreprenör med den rätta viljan kunde bygga upp en sådan verksamhet.

– Det var väl ett rimligt svar han skrev. Jag fick veta att kommunen inte kan öppna en affär, konstaterar Sara.

Kommer du att gå vidare med detta?

– Jag tror jag nöjer mig nu. Kanske jag kommer på något mer när jag är äldre, säger Sara Eliasson, som är en ung, framåtsträvande och samhällsintresserad tjej.

Mer läsning

Annons