Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Selab har brutitmot arbetsmiljölagen

I går dömdes Selab AB i Laxå till att böta 50 000 kronor. Örebro tingsrätt ansåg att Selab brutit mot arbetsmiljölagen.

Annons

Laxåföretaget Silicon Extrudering i Laxå Selab AB har dömts av Örebro tingsrätt att betala 50 000 kronor i företagsbot till staten. I början av 2008 inträffade en arbetsplatsolycka på Selab där en anställd fastnade med ena handen i en maskin. Mannen klämde vänster han. Huden fick sår och pek- och långfingret fick frakturer. Olyckan skedde när den anställde blandade silikon i en valsmaskin och fastnade med handen i valsarna.

Efter olyckan stoppade Arbetsmiljöverket användningen av maskinen och anmälde händelsen för att ta reda på om Selab gjort sig skyldiga till ett arbetsmiljöbrott. I november 2009 åtalades Selab vid Örebro tingsrätt och i går kom domen.

Selabs vd Conny Hindström uppgav i förhöret i Örebro tingsrätt att han själv hade arbetat vid maskinen och visste att det kunde hända en olycka. Men däremot visste han inte att maskinen kunde göras säkrare.

Efter att Arbetsmiljöverket stoppade all användning av maskinen gjorde Selab förbättringar för att maskinen skulle bli tillförlitligare. Bland annat sattes ett skydd dit som gjorde att det inte gick att komma i kontakt med valsarna. Det kostade Selab cirka 300 000 kronor att bygga om maskinen, uppger Hindström i tingsrättens förhör. Eftersom maskinen uppenbarligen gick att göra säkrare än den var vid olyckstillfället anser tingsrätten att Selab varit oaktsamma och inte följt arbetsmiljölagen. Men eftersom företaget är litet och saknar stora ekonomiska marginaler anser tingsrätten att företagsboten inte ska bli låg. Selab döms därmed att betala 50 000 kronor.

Selab har fram till och med den 21 april på sig att överklaga domen.

Mer läsning

Annons