Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semlor åts i massor i går

I går var det fettisdagen och det bakades och åts semlor i hela Sydnärke. I Laxå bjöd Bart Hinten på semmeltårta i olika former, och i Kumla var det fokus på alternativ för gluten- och laktosintoleranta.

Annons
Semmeltårta. Sedan klockan 21 på måndagskvällen har Bart Hinten förberett över 400 semlor och ett stort antal semmeltårtor. Den runda              tårtan är den vanligaste, men har fått en liten förbättring i form av ett hål i mitten. Då blir den lättare att skära. Foto: Veronica Svensson

Laxå. Bart Hinten på konditori Nya Promenaden i Laxå har varit i gång sedan niotiden på måndagskvällen. Det är nu tisdag förmiddag, och arbetsdagen är inte slut än. Över 400 semlor och semmeltårtor har bakats av Bart och resten av personalen.

– Hur många kunder som kommer är svårt att avgöra, men vi har en del beställningar från företag också.

Semlor finns inte i hemlandet Holland men Bart gillar dem, gärna med lite mindre grädde. Det viktigaste är att de inte är torra. Även rollen som bagare är ny sedan i somras. Drömmen om att bo i Sverige hade funnits länge och när Bart fick tips om att bageriet var till salu slog han till. Han har fått lära sig efter hand och ångrar sig inte.

– Jag har bott på många platser i Holland men aldrig känt mig riktigt hemma. Sverige är hemma för mig.

Bart visar runt i bageriet bakom disken, pratar om-växlande svenska och engelska. Glada ord och skratt byts med kollegorna. Stämningen är god, trots att det är mycket att göra.

– Det här är som en extra familj. Vi har kul och vi är ett väldigt bra lag, säger Bart och spritsar grädde på en tårtbotten.

I kaféet sitter Inge och Karin Hällkvist från Dalarna. De är på väg mot Köpenhamn men tar en kort paus.

– Det är första gången vi är i Laxå. Vi brukar besöka konditorier när vi reser och blev visade hit av två herrar på stan. Gott, säger de när de hugger in på semlorna.

Variant. Visst går det att variera en semmeltårta, tycker Bart Hinten i Laxå. Vad sägs om ett hjärta eller en häst? Foto: Veronica Svensson
Fettisdagen betyder fullt upp på konditori Nya Promenaden i Laxå. Katica Babic ser till att disken är välfylld.
Fikapaus. Karin och Inge Hällkvist från Dalarna har stannat till på Nya Promenaden i Laxå för en fika. Självklart blir det semla när det är självaste fettisdagen och betyget är högt.

Mer läsning

Annons