Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattjakt med hjälp av gps

Geocaching eller skattjakt med gps, är en aktivitet som allt fler lockas av. NA fick hjälp av ”geocacharen” Stig-Ove Pettersson för att leta på en cach gömd vid stångjärnshammaren i Laxå.

Annons
Geocaching. Stig-Ove Pettersson har hållit på med geocaching i två år. Hittills har han funnit 130 stycken. Här vid Stångjärnshammaren i Laxå finns det en cach gömd. Foto: Tove Svensson

Vi startar vid Midsommarbadet. Stig-Ove Pettersson från Laxå har med sig sin gps och vi ska leta efter en cach, en skatt, som ska finnas vid stångjärnshammaren, efter väg 205 inne i Laxå.

Koordinaterna får Stig-Ove från hemsidan geocaching.com, där han är medlem. På hemsidan står det om cachen är lätt eller svår att hitta. Det finns även historik om stångjärnshammaren.

Stig-Ove Pettersson började med geocaching för cirka två år sedan. Det var hans son som fick honom att börja.

– Han visade mig hur det gick till. Nu har jag tagit 130 cachar. Sonen och jag har tagit några tillsammans. I sommar ska vi ta några på öar i sjön Unden. Det gäller att vara först på en ny cach.

Gps:en talar om när vi närmar oss cachen. Någonstans på eller i stångjärnshammaren sitter den. Vi tittar högt och lågt vid hammaren. Vi letar efter något som är litet som en fingerborg och upp till en glasslådas storlek.

Stig-Ove berättar att det kan se roligt ut när ”geocachare” är ute och letar.

– En gång letade jag efter en cach på en bro vid Henån på Västkusten. Det satt en man, en ”mugglare”, som vanliga människor kallas, och han undrade nog om jag skulle sno med mig hela bron. Jag letade och letade men fann den inte. Jag ska göra ett nytt försök att hitta cachen i sommar.

Stig-Ove åker antingen själv eller tillsammans med sin fru eller med sin son och letar.

– Man får en naturupplevelse och oftast finns det en historia om platsen eller föremålet där man ska hitta cachen. Ibland ingår den i en serie cachar.

Enligt Stig-Ove finns det även brickor som ligger runt till exempel Östersjön.

– Hittar man en bricka så får man ta med den till nästa cachplats.

Stig-Ove hittar till slut cachen vid stångjärnshammaren. Den ligger i en liten filmburk. Inne i burken ligger en logglista som säger att det är en cach och där får Stig-Ove skriva sitt namn och sitt alias som han har på hemsidan geocaching.com, där alla cachar registreras.

Cachen vid stångjärnshammaren lades dit 2003. Enligt hemsidan har cachens plats hittills haft 458 besök och 429 har funnit cachen.

– Belöningen är att hitta cachen. Då är jag nöjd. Det som är så roligt med geocaching är att man kommer ut i naturen och man får fortsätta att leka när man är vuxen.

Läs mer i måndagens NA.

Spanar. Det gäller att titta både högt och lågt när man letar efter en cach.
Fynd. En cach kan vara liten som en fingerborg och upp till storlek av en glasslåda. Foto: Tove Svensson

Mer läsning

Annons