Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skollagen kräver teknik

Om eleverna ska nå upp till kraven i den nya läroplanen måste Laxå kommun investera i ny teknik.

Annons

I måndags berättade NA om vilka investeringar som barn- och utbildningsnämnden vill göra 2012. Alla första prioriteringar handlade om teknik: datorer, smartboard och dataprogram.

– I och med den nya läroplanen är vi så gott som tvungna att göra de här investeringarna, säger Peter Larsson, IT-pedagog Laxå kommun.

Redan nu har i princip alla lärare i kommunen en personlig, bärbar, dator och alla högstadieelever har en egen inloggning med bland annat e-post. Skolorna använder sig av en lärplattform där lärarna bland annat kan skriva omdömen och ge läxor.

– Det mesta sker digitalt i dag, inte som förr när allt skulle skrivas på papper.

Alla vårdnadshavare har tillgång till denna lärplattform och kan läsa barnens omdömen och kommunicera med läraren. I vår kommer föräldrarna även att kunna se sina barns betyg, berättar Peter Larsson.

Om barn- och utbildningsnämnden får det investeringsbidrag som de hoppas på kommer all frånvarorapportering även att börja hanteras digitalt. När en elev saknas i skolan kommer ett meddelande att skickas till föräldern.

– Föräldern ska även kunna sjukanmäla sitt barn.

I dag ligger Laxå kommun efter andra kommuner gällande teknik i skolan. Det finns exempelvis enbart en datasal på Centralskolan och en eller två datorer i klassrummen på övriga skolor. För att eleverna ska kunna nå upp till kunskapskraven i den nya läroplanen måste kommunen köpa in fler datorer till undervisningen.

– Många kommuner kör en till en, det vill säga en dator per elev. Men kostnadsmässigt är det inte möjligt för oss, säger Peter Larsson.

Han berättar att datoranvändandet kommer ner i åldrarna och att även kommunens förskollärare vill ha datorer till sin undervisning.

– Det är så naturligt i dag. Mina barn är åtta och sex år och de använder datorn dagligen.

Mer läsning

Annons