Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköna maj även i år

Gränslandet mellan Västra Götaland och Närke har sedan tre år tillbaka en egen gigantisk kultur- och naturfest. Evenemanget Sköna maj får en fortsättning även i vår.

Annons
Gränssamverkan. Vi gör det här för det är roligt. Det är vår ledstjärna, menar Ulf Sandberg, general för Sköna maj.

På 1800-talet fanns myten att det i Tivedsskogarna kryllade av tjuvar, banditer och rövare. Men det var då det och numera hyser bygderna på båda sidorna om Unden massor av kreativa människor och föreningar.

– För att bland annat slå hål på myten om rövarna så startade vi för tre år sedan evenemanget Sköna maj, berättar Ulf Sandberg som är nestor i sammanhanget.

Inte bara rövarhistorier

Troligtvis var det dock inte enbart rövarhistorierna som gav upphov till den populära aktiviteten i maj. Närmare sanningen är väl att dessa bygder kokar av spännande inslag inom såväl kultur, natur som musik.

Att sedan samla alla dessa till en gemensam sak under nio dagar i fem kommuner och två län gör allt så mycket bättre. Högsåsen Narven blev lite navet då 2009 när idén lanserades.

Arbetet för vårens satsning med många programinslag pågår för fullt. Den 12 maj drar allt i gång och håller på fram till och med den 20 maj. I fjol fanns evenemang på 47 olika platser, och ett liknande omfång väntas även den här gången.

Fordonshistorisk dag

Biltipspromenaden återkommer och engagerade sist den genomfördes många att åka runt och samla stämplar och vinna fina priser. En nyhet i år är en fordonshistorisk dag i Älgarås, och på sådana träffar brukar många ansluta.

– Engagemanget ute i bygderna är minst lika stort nu som tidigare. En del program faller ifrån och nya kommer till, säger Ulf Sandberg.

Olshammars utvecklingsgrupp är en av de nya föreningarna som kommit till. Övriga medverkande på östra sidan om sjön kommer bland annat från Tived, Finnerödja och Norra Aspamarken.

Mer läsning

Annons