Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slingriga vägar är livet för Tobias

Slingriga skogsvägar det är livet för Tobias Isaksson från Finnerödja – oavsett om det är arbete eller fritid det handlar om.

Annons
Grusvägar är livet. Oavsett om det är i jobbet eller på fritiden är slingriga skogsvägar livet för 19-årige Tobias Isaksson från Finnerödja. Årets totalseger i Svenska Rallycupen antyder att han kan vara Laxå MK:s nya stora rallyäss. Foto: Göran Kempe

Tobias är Laxå MK:s nästa stora rallylöfte, och kan kanske vara arvtagaren till klubbens senaste SM-segrare Eddie Hörbing.

Med endast tre säsongen bakom sig i sin Golf II har han i år tagit två meriterande totalsegrar med kartläsaren Per Hansson. Tillsammans har de vunnit totalsegern i Svenska Rallycupen och Västras ditriktsmästerskap. Båda i klassen Grupp E.

Alltså två steg upp på prispallen jämfört med fjolårets säsong då de slutade trea i de båda tävlingarna.

– Det här har varit min bästa säsong hittills, säger Tobias där han sitter vid köksbordet i familjens hem inte långt från kommungränsen mellan Laxå och Degerfors.

Totalt har säsongen givit 14 segrar på 18 starter, med två andra platser och två gånger utanför pallen. Bara en av tävlingarna har slutat med en avåkning.

Dit har han åtta kilometer slingrig väg från jobbet som timmerbilschaufför med Finnerödja som start- och målplats.

Att det till sist blev en rallyåkare av Tobias är inte så konstigt, för grussprut och bensinångor fick han i sig med modersmjölken.

– Jag har varit och sett på rallyn längre än jag kan minnas, förklarar han.

Pappa Anders Isaksson har fungerat som kartläsare sedan mitten på 80-talet. Det var när han och Tobias mamma Susanne blev ett par som Tobias rallykarriär började.

Precis som alla unga har han provat på lagidrotter som fotboll, men det var mest för kompisarnas skull. Då familjen bor så avlägset bidrog det myckna bilåkandet till matcher och träningar att intresset falnade efter hand.

Sedan ett halvår tillbaka jobbar Tobias som timmerbilschaufför – ett jobb som han fick direkt efter att ha gått ut gymnasiet. Rallyåkandet är inget som är direkt gratis så hans chaufförslön är ett välkommet tillskott till familjekassan.

På frågan vad han gör på fritiden kommer svaret blixtsnabbt.

– Rallyåkandet är fritiden.

Lika snabb som han varit bakom ratten i år är han när han ger sin analys på årets framgångar.

– Kommunikationen i bilen mellan Per och mig har utvecklats.

Kanske något som är nödvändigt då Tobias går upp en klass till Grupp H till nästa säsong.

– Jag har köpt en Golf III, så kommande säsong blir nog ett läroår med den nya bilen. Men det är klart när vi står där på startlinjen kommer jag att köra för seger.

Det kommer heller inte bli så många starter då allt kostar mer med nya bilen.

Det enda som kommer att vara sig likt är traditionen att Tobias och Per delar på en påse Ahlgrens bilar när sista specialsträckan är avklarad.

Vann lätt. Med pappa Anders som ersättare för en sjuk Per Hansson vann Tobias Rejmessvängen lätt i sin Golf II. - Det vore fränt att vara med i SM-deltävlingen som körs i Askersund nästa år. Arkivfoto: Göran Kempe

Mer läsning

Annons