Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slottet blir gruppboende

Porla slott har fått en ny ägare. Företaget Team Olivia AB köpte byggnaden tidigare i år och ska nu bygga om den till LSS-boende som öppnar vid årsskiftet.

Annons
Ny verksamhet. Porla slott byggs om till LSS-boende. BILD: BJÖRN PALMQVIST

Team Olivia AB är ett företag med nära 6 000 anställda, de flesta inom området personlig assistans. Men företaget driver även ett tiotal LSS-boenden och det kommer att öka.

– Efterfrågan från kommunerna är stor på den här typen av gruppbostäder, säger Olivias vd Karsten Inde.

Han är entusiastisk över att företaget nu köpt Porla slott och ska bygga om det till ett gruppboende för sex personer med utvecklingsstörning eller psykisk sjukdom.

– Det är ett fantastiskt hus med mycket kultur och känslor och väldigt välbevarat. Och omgivningarna är fina och passar för den här typen av personer som behöver en rofylld miljö, säger Karsten Inde.

Byggs om för miljonerEnligt Karsten Inde betalade Olivia 2,5 miljoner kronor för Porla slott och han räknar med att ombyggnationerna som Socialstyrelsen kräver ska kosta mellan 5 och 6 miljoner.

Byggstarten sker så fort Olivia fått bygglov av Laxå kommun.

– Vi har blivit väldigt väl bemötta av kommunen, vi hoppas kunna komma i gång så snart som möjligt, säger Karsten Inde.

Till årsskiftet hoppas han att det nya LSS-boendet ska vara i gång och han tror att verksamheten kan sysselsätta mellan 20 och 25 personer totalt. Och han utesluter inte att det blir ännu fler.

– Vi kan tänka oss att starta verksamhet i fler av byggnaderna i Porla. Det är ju ganska dött där i dag och vi vill gärna hjälpa till med att få fart på det. Miljön är ju idealisk, säger Karsten Inde.

Laxå kommuns näringslivschef Mats Fransson är mycket positiv till Olivias köp av Porla slott.

– Det här kommer att bli en ganska stor arbetsplats. Vi behöver alla typer av nya arbetstillfällen, inte minst inom tjänstesektorn. Det här absolut positivt, säger Mats Fransson.

Mer läsning

Annons