Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut med papper från skolan

Laxå kommun har byggt ut sin lärplattform i skolan, där information från skolan och lärarna till elever och föräldrar ska ske. Det är varje vårdnadshavares ansvar att ta del av informationen.

Annons

Verktyget heter Edwise, och är en plattform för olika elektroniska tjänster som rör skolan.

– Vi köpte in verktyget 2009 och har sedan dess byggt ut det undan för undan, säger Peter Larsson, som är kommunens it-pedagog.

Hit kopplas exempelvis omdömen, betyg, schema, frånvaro, läxor, skolinformation och mejlkonton. Verktyget innebär ett komplett IT-system och ska omfatta många funktioner som kan behövas i skolan.

– Varje klass har ett eget utrymme på Edwise, där alla vårdnadshavare har möjlighet att följa vad som händer i klassen. Här ligger till exempel scheman, planer och aktuell information. Som vårdnadshavare/elev loggar man in sig i Edwise från en dator eller surfplatta.

Det är ett sätt att få en samlad informationskanal för vårdnadshavarna och elever, berättar Peter Larsson.

Sedan tidigare har alla högstadieelever mejlkonton kopplade till Edwise, och från i höst får alla skolelever från klass fyra egen inloggning och e-post.

På Centralskolan sköts även frånvarorapporteringen i Edwise.

– Om en elev blir sjuk sker sjukanmälan direkt i Edwise, eller via telefon, berättar Peter Larsson.

En kommande funktion är att man ska kunna registrera sjukanmälan via sms. När sms med sjukfrånvaroinformationen når skolan, kommer en bekräftelse tillbaka till vårdnadshavaren på att sjukanmälan är mottagen.

– Det fungerar bara om telefonnumret är registrerat. Tidigare ringde man till en telefonsvarare, så det här är enklare, säger Peter Larsson.

Om någon elev har ogiltig frånvaro får föräldrarna ett mejl och sms. Systemet har gjort att statistiken över frånvaron blivit överskådlig och det är lättare att finna möjliga mönster om en elev har mycket ogiltig frånvaro.

Peter Larsson jobbar med att utbilda elever och lärare i Edwise.

Under hösten kommer vårdnadshavare att få erbjudande om introduktionskurser i Edwise.

Och nästa år ska plattformen också införas i förskolan.

Katarina Hanslep

Mer läsning

Annons