Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Snälla, låt skolan vara orörd!"

Hasselforsborna vill inte förändra dagens skolsituation.
– De är så ensidiga. Vi betalar samma skatter i ytterområdena men det är alltid vi som ska dra ner, säger Gun-Britt Persson.

Annons
”Snälla, låt skolan vara orörd!” står det på den protestlista som Jonna Dahlberg, med Gustav 9 månader, skriver under.

Laxå kommun ska omorganisera sin skolorganisation. Ett av förslagen som finns är att flytta alla kommunens elever i årskurs fyra till sex till Centralskolan – men behålla förskola, förskoleklass och årskurs ett till tre som i dag (alternativ C).

– Egentligen vill de lägga ner Hasselfors skola men de lovade i valet att de inte skulle lägga ner några skolor, säger Ivan Persson.

Han och många med honom tror att en flytt av årskurs fyra till sex är första steget till att lägga ner Hasselfors skola helt (alternativ D).

– När jag skulle börja sjuan var det skrämmande att åka buss. Nu vill man sätta sjuåringar på bussen... Vem ska ta hand om dem? frågar Sandra Persson.

– Jag vill inte att mina barn ska åka skolbuss. Jag tycker att det är olustigt att inte veta om de kommer fram, säger Emelie Haglund.

Flera av föräldrarna i Hasselfors kör hellre sina barn till Mullhyttans skola än till Laxå, eftersom den ligger närmare och är en mindre skola.

– Det är bra om det inte är för stora klasser, då blir alla barn sedda, menar Jonna Dahlberg.

Förra veckan hölls tre diskussionsmöten där politiker och tjänstemän träffade kommuninvånarna för att diskutera den nya skolorganisationen. På mötet i Hasselfors uttryckte flera åsikten ”om skolan försvinner måste vi flytta från Hasselfors”.

– Vår förhoppning är att det ska flytta hit fler barnfamiljer. Men då måste vi ha något att visa upp så folk vill bo här, säger Gun-Britt Persson.

– På mötet i Laxå ville flera föräldrar lägga ner Hasselfors skola. Det är sorgligt att de vill lägga ner en skola för att måna om sina egna barn, säger Marcus Bergfeldt.

Den presentation som kommuninvånarna har fått från politiker och tjänstemän rörande den nya skolorganisationen väcker många frågor, menar föräldrarna.

– Vi tycker att detta är överilat, säger Harriet Karlsson.

– Om viljan finns från politikerna så går detta att lösa, menar Gun-Britt Persson.

De boende i Hasselfors protesterar mot förslag C och D, att flytta eleverna till Laxå tätort och att lägga ner Hasselfors skola. – Detta gör att det blir en oro, folk vågar inte flytta hit, säger Sandra Persson.

Mer läsning

Annons