Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie vann SM-guld

Sofie Söderberg från Laxå vann under förra helgen SM-guld i rugby med sitt Malmö RC. Det är bara andra säsongen som hon spelar den klassiska engelska sporten.

Annons
SM-guld. Förra helgen vann Sofie Söderberg från Laxå guld i rugby under SM-veckan i Halmstad.

I måndags fyllde Sofie Söderberg 26 år. Hon tjuvstartade födelsedagsfirandet redan helgen innan då hon vann SM-guld i rugbyns 7-manna vid tävlingen i Halmstad. Nu är hon hemma hos släkt och vänner i Laxå för tre veckors semester, men redan på lördagen åkte hon tillsammans med sina lagkompisar till Enköping för seriematch.

Sofie började sin idrottskarriär i tioårsåldern med fotboll i Laxå IF. Grunden som fotbollsspelare har gett Sofie en bra spelförståelse. En erfarenhet som hon har tagit med sig till sin nya sport – rugby. Hon började spela för drygt ett år sedan i samband med att hon flyttade till Malmö för att jobba. Då introducerade kompisar henne in i rugbyns värld. Nu kan det leda hela vägen till OS i Brasilien 2016. Då finns rugbyn för första gången med som olympisk sport, berättar Sofie när NA träffar henne hemma i Laxå. Enligt hennes tränare i Malmö har Sofie en potential att bli en landslagsspelare och då kanske finnas med i truppen om Sverige går vidare till spel i OS.

När Sofie ska berätta om varför hon spelar rugby, lyfter hon tveklöst fram lagkänslan. Dessutom är det otroligt roligt, tillägger hon.

Från åskådarplats kan spelet, som har sina rötter i England, se ganska hårt och i bland brutalt ut. Men Sofie menar att det inte alls är så hårt som det ser ut. Man måste till exempel ta ansvar för sin egen tackling, att den motståndare man tackar ska falla på ett sätt att hon inte skadar sig, tar Sofie som ett exempel på hur det verkligen går till där ute på planen.

Det är absolut inte hårdare än fotboll. En rugbyspelare har inga skydd på sig när hon spelar, undantaget att de flesta använder sig av tandskydd, förklarar Sofie.

Under veckan hemma i Laxå tränade Sofie i elljusspåret och laddade för matchen mot Enköping. Då är det 15-mannaspel som gäller. På planen i Enköping fanns även klubbkompisen Karin Hedlund från Lindesberg med. Karin var den spelare som avgjorde SM-finalen till Malmös fördel med bara minuter kvar att spela, berättar Sofie när hon stolt visar upp sin blänkande guldmedalj.

Mer läsning

Annons