Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker om tillstånd för markbelysning

Trafikverket har sagt nej till konstverket ”Bågar” och roterande ljuskonst i olika färger i cirkulationsplatsen på E20 i Laxå. Laxå kommun kommer nu att ansöka tillstånd för markbelysning och undersöka kostnaderna om konstverket ”Bågar” kan uppföras på annan plats.

Annons

Hösten 2013 arrangerades en omröstning på Laxå kommuns hemsida för vilket konstverk som skulle pryda cirkulationsplatsen på E20 i Laxå. Kim Fagergrens bidrag ”Bågar” vann. Konstverket bestod av färgsatta bågar i betong som reste sig upp i skyn.

NA har tidigare berättat att Laxå kommun ansökte om tillstånd hos Trafikverket men fick ett nej då konstverket inte var i eftergivligt material. Eftergivligt material innebär att konstverket inte är trafiksäkert om någon skulle köra på det.

Laxå kommun och konstnären ändrade materialet från betong till skumplast med lackad glasfiber som ytskikt. Trafikverket sade även nej även till detta.

Kommunstyrelsen beslutade tidigare i veckan att uppdra till utvecklingsenheten att söka tillstånd hos Trafikverket för markbelysning. Ledamöterna beslutade även att det ska undersökas vad det kostar att uppföra konstverket ”Bågar” på en annan plats.

– Vi har bett förvaltningen att ta fram förslag för kostnader och plats, säger Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är synd att konstverket inte kunde stå i rondellen. Det skulle vara roligt om det blir en annan plats där det syns, säger Kim Fagergren.

Mer läsning

Annons