Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobb som företagare

Tio personer mellan 16 och 18 år har nu chansen att söka ett annorlunda sommarjobb - testa livet som egen företagare.

Annons

Laxå. Idén kommer från utvecklingsgruppen i Laxå som träffas en gång i månanden, och där representanter för kommunen och de lokala företagen ingår. Företagaren Mattias Bruus är en av dem.

– Vi diskuterar stort som smått i gruppen, och idén kom sig av att vi funderade över hur vi kunde locka kommunens unga till att bli intresserade av entreprenörskap och företagande, berättar Mattias Bruus.

Mattias hade inspirerats av andra kommuner som haft liknande projekt, som fallit väl ut.

– Vi tyckte att det vore värt ett försök även här i Laxå, säger Mattias, som själv är företagare och som startade i unga år. Han hade kunnat vara en av dem som gick den här kursen när han började, berättar han.

Den som söker jobbet som sommarlovsföretagare ska ha en egen affärsidé som man vill utveckla.

– Jobbet inleds med en introduktion till företagande, som vi ordnar i samarbete med kommunen och Nyföretagarcentrum i Sydnärke, berättar Mattias Bruus.

Med kunskaperna i bagaget får sedan ungdomarna på olika sätt dra igång sina projekt. Nyföretagarcentrum och andra företagare finns med och stöttar under vägen under de fyra veckor som jobbet pågår.

– Tanken är att de ska känna på vad företagande innebär. Kanske kan det vara ens början på att utveckla nya företag. Dessutom ger det en nyttig erfarenhet att bära med sig till framtiden, säger Mattias Bruus.

Inga förkunskaper eller registrerat företag krävs för att få jobbet, men man ska presentera en egen affärsidé. Alla som antas får ett startbidrat som motsvarar lönen för en ordinarie feriepraktikplats i kommunal regi.

Ansökan ska skickas in före den 15 april och kursen beräknas starta i juni.

Mer läsning

Annons