Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlov med hästarna

Lina Hagström och Hanna Gustafsson i Laxå skulle aldrig kunna tänka sig ett sommarlov utan hästar. De väljer bort semesterresorna och får på sommaren i stället tid att umgås riktigt mycket med sina hästar.

Annons
Hästliv. Både Hanna Gustafsson, till vänster, med sin Bellis och Lina Hagström med Oxford Street väljer bort semesterresor och är hellre med sina hästar på Nyhammarn.

Sommar, tjejer och hästar är en vanlig kombination och företeelse runt om i landet. 12-åriga Lina Hagström och kompisen Hanna Gustafsson, 15 år, har dessutom egna hästar att sköta om ute på Nyhammmar. Men det gör de så gärna, även om det kan ta emot ibland.

– Det är mycket jobb och inte alltid roligt. Men ridningen, tävlandet och att utvecklas tillsammans med sin häst överväger allt. Bellis (Pilens Bellatrix) är min bästa vän, menar Hanna.

Lina började som skötare innan hon köpte häst:

– På så vis visste jag vad det innebar att ha en egen häst.

Tävlar i ponnydressyr

Men för de båda tjejerna är deras fyrfota vänner inte enbart gosedjur. De tävlar i ponnydressyr också, så det blir många timmars nötande på banan under ledning av Alexsandra Jinnestrand.

Lina har dessutom under våren haft det både motigt och lyckosamt i tävlandet efter det att hennes Pinoccio blev halt under en tävling. Räddningen blev dock stallets 26-årige ponny Killen som fick göra comeback, och de båda nådde fina resultat.

Tjejsnack i hästhagen

Under tiden som Pinoccio frisknar till, rider Lina nu låneponnyn Oxford Street, också det har slutat med framgångar. Sommaren är räddad, och både Lina och Hanna väljer att i första hand ägna lovet till att vara på anläggningen med lite tjejsnack i hästhagen.

– Jag ska åka bort en dag i sommar, det kostar pengar att ha häst, avslöjar Lina.

Hanna och hennes familj tar semester en vecka:

– När jag är borta så händer det ofta att jag saknar hästen, påpekar hon.

Men sommarlovet tar förstås slut och allt blir som vanligt igen. Då har de bara tid att vara i stallet 3-4 timmar varje dag, för skolan ska också skötas.

– Skolan är förstås viktigast. En förutsättning för att jag ska få ha häst är att jag sköter läxorna, förklarar Lina.

– Jag har prov nästan varje vecka i vissa perioder, då är det tur att jag har mamma som hjälper mig med stalljobbet, säger Hanna och klappar om sin Bellis ute i hästhagen.

Mer läsning

Annons