Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav på skolan

Den senaste mandatperioden har skolorganisationen i Laxå kommun förändrats ordentligt. Orsaken är stora sparkrav och det minskade antalet elever.

Annons

En prognos visar att elevantalet i Laxå kommun kommer att sjunka. I dag står flera lokaler tomma och kostar Laxå kommun pengar.

År 2007 slogs årskurser ihop och det blev åldersblandade klasser. För att kunna spara mer pengar gjordes det en lokalutredning. Sju olika förslag togs fram och det var tjänstemannaförslaget G, som vann.

Förslag G innebar att förskolorna Snödroppen och Linnean skulle flyttas till Saltängsskolan och Kanalskolan. Förslaget innebar även att alla elever i årskurs sex skulle flyttas till Centralskolan. Förslaget klubbades igenom under 2008. Elever och föräldrar i Hasselfors och Finnerödja protesterade och kommunfullmäktige avslog förslaget. Barn- och utbildningsnämnden fick i uppdrag att jobba vidare med förslag G.

Under 2009 byggdes Saltängsskolan om för cirka 8 miljoner kronor. Förskolan Snödroppens barn flyttade in på skolan.

På hösten 2009 kom Skolinspektionen på besök och Laxå kommun fick mycket kritik. Bland annat ansåg Skolinspektionen att barn som är i behov av särskilt stöd inte får den hjälp de behöver. I dag är ärendet avslutat.

Höstterminen 2010 förändrades skolorganisationen på Kanalskolan. Årskurserna fyra, fem och sex blev åldersblandade klasser förutom i kärnämnena då klasserna är åldershomogena.

Nu utreds tjänstemannaförslaget att Kanalskolan ska byggas om. Förslaget innebär att förskolan Linnéans barn ska flyttas till Kanalskolan. Förslaget innebär också att alla elever i hela Laxå kommun i årskurs fyra, fem och sex ska flyttas till Centralskolan.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade på det senaste mötet att kostnaderna för åldershomogena klasser på mellanstadiet i kärnämnena ska utredas. Oppositionspartierna FP, KD, MP, C och M reserverade sig.

I höst ska det tas ett beslut om vad som ska göras för att barn- och utbildningsnämnden ska klara budgeten år 2011.

Mer läsning

Annons