Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speedway kräver kraft 

Helgen som gick körde 14-årige Sebastian Selvin från Hasselfors för andra gången ungdoms EM i speedway, i Polen. Nu till helgen väntar ungdoms VM i Danmark.

Annons
Sebastian Selvin, 14-årig speedwayåkare från Hasselfors, tränar överarmarna.

Han började åka redan som 8-åring. Storebror Christoffer inspirerade till att testa. Pappa Stefan har tävlat med Vargarna i elitserien och lillebror Ludvig kör också speedway. Så mycket mer tid finns inte till annat än träning, tävling och skola för Sebastian.

– Ska man åka snabbt får man inte vara rädd. I början var jag det, men det har släppt mer och mer, säger han.

Exakt vad det är som lockar är svårt att sätta fingret på men det handlar om fart, spänning och kamratskap. Sebastian tränar och tävlar med Örnarna i Mariestad.

– Man får massor med vänner där, säger han och nämner Erik Ivarsson men också Anton Woss och Jonatan Grahn som är med i Indianerna, Kumla.

Kondition och armstyrka krävs för att bli bra. En pinne med en tyngd i ett snöre är ett sätt att träna överarmstyrka.

Vad är det som är speciellt med speedway?

– Man blir aldrig riktigt fullärd. Till exempel går starterna alltid att förbättra. Det gäller att analysera hur mycket fäste man har, hur man sitter på sadeln och hur mycket gas man ska ge. Svårast är det när banan är blöt.

Tar tid. Att träna och tävla i speedway tar mycket tid så någon annan hobby har inte Sebastian Selvin.

Sebastian Selvin

Är 14 år och ska börja i nian på Centralskolan i Laxå.

Bor i Hasselfors med föräldrar och två bröder.

Intressen: I skolan är det slöjd och idrott. På fritiden mekar han med A-traktor, och speedwaycyklar. Han tränar och tävlar i speedway, ungdom, för Örnarna i Mariestad. Åker en Honda CR 85 som har cirka 20 hästkrafter.

Mer läsning

Annons