Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittringar inom (S)

Åtta medlemmar i S-föreningen i Hasselfors lämnar partiet. Den nya skolorganisationen splittrar kommunens socialdemokrater.

Annons

– Som ordförande i byalaget kan jag inte vara kvar i partiet längre. Vi försöker hela tiden få en utveckling på orten men känner att vi inte har det stödet från de ledande, säger Ivan Persson, avhoppad (S)-medlem.

Hasselfors S-förening har cirka 40 medlemmar. Hälften av dem har skrivit under en skrivelse till Laxå arbetarekommuns styrelse där de ifrågasätter det beslut som majoriteten röstade igenom i barn- och utbildningsnämnden angående den nya skolorganisationen. ”Frågan har aldrig varit uppe till diskussion på något möte i föreningen, vilket vi tycker är mycket märkligt, då det är vi Hasselforsbor som berörs på ett mycket påtagligt sätt” står det i skrivelsen.

– Dem vi har röstat på härifrån har inte fått någon fullmakt från oss att rösta som de gör. Det har inte varit något möte i S-föreningen här ute där detta har diskuterats, säger Ivan Persson.

Han är en av flera besvikna socialdemokrater som nu väljer att gå ur partiet.

– Vi känner oss motarbetade.

Som direkt följd av skrivelsen från medlemmarna i Hasselfors S-förening väljer föreningens ordförande Egon Wärn att lämna sin post.

– Föreningen har inget förtroende för mig längre.

Egon Wärn berättar att han lämnar S-föreningens styrelse men inte partiet. Egon Wärn sitter även med i styrelsen för Laxå arbetarekommun. Där har den nya skolorganisationen diskuterats.

– Där har jag framfört motargument, naturligtvis, säger Egon Wärn.

Samtidigt ser han inget annat alternativ till ny skolorganisation än det alternativ som majoriteten röstade igenom i BUN.

– Jag tänker på barnen. Det kan inte vara en hur liten skola som helst.

När Egon Wärn var ordförande i socialnämnden propagerade han för en skola i Hasselfors, berättar han.

– Jag var en av dem som drev på väldigt att vi skulle få skolan hit.

Mer läsning

Annons