Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig skapar broderier av fotografier

Fotografi, broderi, nål och tråd. Ett av Stig Björkmans intressen är att brodera efter olika fotografier.

Annons
Korsstygn. Stig Björkman började på 1980-talet att brodera korsstygn. För cirka tio år sedan började Stig brodera mönster av fotografier. Foto: Tove Svensson

På 1980-talet tävlade Stig Björkman från Finnerödja i badminton. Han slet av hälsenan och fick gå med gips i ett par veckor.

– Jag bodde på tredje våningen utan hiss. Då kom min syster förbi och hon hade köpt ett korsstygnsbroderi som jag började ägna mig åt. Jag provade och det blev att jag fortsatte, säger Stig Björkman som till vardags arbetar som kyrkovaktmästare i Hova församling.

Hemma i tv-soffan har han en särskild hörna där han sitter och broderar.

Stig berättar att han oftast syr framför teven en stund på kvällen.

– Jag blir nästan lite rastlös om jag inte broderar. Det är endast vid vissa program, som till exempel en film, som jag lägger i från mig broderiet.

Under de 30 år som Stig har broderat har han sytt cirka 100 olika tavlor, bonader och dukar. Han har aldrig sytt ett motiv två gånger.

– Varje broderi ska vara unikt, säger Stig.

För cirka tio år sedan började Stig brodera efter fotografier. Det första fotografiet som han broderade var en bild på Keith Richard och Mike Jagger i Rolling Stones. Därefter började han sy porträtt av alla barnbarnen.

– Ett fotografi väljs och läggs in i datorn och sedan räknar ett datorprogram ut mönster och färger. Den senaste broderiet som jag nyss har avslutat är en bild på ett par vänners sekelskiftes hus i Gnesta. Motivet har 150 olika färger och 93 000 stygn.

I huset hade Stig en utställning av några av sina broderier för ett tag sedan.

Oftast broderar Stig till någon som fyller år eller efter beställning av vänner.

– Jag är noggrann. Det får inte bli fel för då repar jag upp och syr om, säger Stig.

Totalt finns det 500 olika färger på garn. Stig försöker att ha alla färger hemma.

Vad gör du om färgen är slut?

– Då får jag sy på en annan del av broderiet tills jag har köpt in färgen som är slut.

När Stig inte arbetar eller broderar så spelar han golf i Töreboda Golfklubb. Han och frun tar hand om sina amerikanska bilar och åker på bilträffar och konserter.

Stig lyssnar mycket på 60- och 70-tals rock och samlar på LP-skivor och deckare. Han läser mycket och skapar korsord till annonsbladet Laxånytt.

Till hösten går Stig i pension från sin tjänst som kyrkovaktmästare. Då finns det mer tid för att utveckla de olika intressena.

Älg. 8 månader tog det för Stig att brodera denna älgtavla.
Sekelskifteshus. Ett par vänners sekelskifteshus i Gnesta. Stig Björkman har använt 150 olika färger och sytt 93000 stygn.
Broderier. Ett barnbarn och en farfar till Stig Björkman.

Mer läsning

Annons