Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora planer för fler handlare intill E 20

För att utveckla handeln vid E 20 i Laxå, ska området söder om butiken Dollarstore detaljplaneras. – Det öppnar för framtida etableringar för handel och kontor, säger Mats Fransson, närlingslivschef.

Annons
Markbyte. Laxå kommun kommer att detaljplanera området söder om Laxå längs E 20. Marken har bytts med Sveaskog. Foto: Göran Kempe

LAXÅ. I augusti bestämde kommunstyrelsen att börja utveckla området. Det gäller området söder om E 20, väster om Von Boijgatan, där det i dag är skog.

– För att fler företag ska kunna etablera sig behöver området en detaljplan, säger Mats Fransson som är kommunens näringslivschef.

Området planeras i första hand för nybyggnationer för handel- och kontorsföre- tag.

Skogen ägs i dag av Sveaskog, och under oktober kom kommunen och företaget överens om ett markbyte.

– Kommunen äger skog utanför Finnerödja och vi gör nu ett markbyte som inte kostar något, säger Mats Fransson.

Totalt handlar det om cirka 40 000 kvadratmeter.

Någon nuvarande bebyggelse finns inte i området, förutom allra längst söderut. Men mellan det detaljplanerade området och husen ska en skärm av skog behållas så att nybygget inte ska störa de som bor där.

En detaljplan är beställd av Sydnärkes byggförvaltning. Och det kommer att ta ett bra tag innan den blir klar.

– Först måste planen färdigställas. Innan den sedan kan vinna laga kraft måste bland annat nya kartor ritas och granskas, samråd hållas och alla berörda ska få möjlighet att yttra sig, säger Mats Fransson.

I april i år öppnade Dollarstore sin butik vid E 20 i Laxå.

– Det går bra för Dollarstore och det är mycket folk där, särskilt på helgerna, säger Mats Fransson.

– Vi ser stora möjligheter med området. Det är lättillgängligt både för bilar och cyklar, eftersom det går en cykelväg under E 20 precis där.

Även precis bakom Dollarstore finns en yta kvar som ska ingå i området.

– Det är cirka 6 000 kvadratmeter, där det också går att bygga, säger Mats Fransson.

Ytterligare två ytor längs E 20 i Laxå är öppna för nyetableringar, en yta nära Centralskolan och en som gränsar till Laxo mekan.

Etableringskarta. Det här är Laxå kommuns karta som visar vilka områden som kan bli aktuella för etablering längs E 20. De rödmarkerade områdena visar etableringsplatserna. Karta: Laxå kommun

Mer läsning

Annons